Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν αβεβαιότητες για το αν η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια χρηματοδοτική συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της, με αποτέλεσμα όπως σημειώνει να ασκούνται ολοένα και περισσότερες πέσεις στα ταμειακά αποθέματα και την ρευστότητα που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που σύμφωνα με τον οίκο οδηγεί σε πρόσθετες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της έγκαιρης καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Επιπλέον, τονίζει πως η έλλειψη ενός ξεκάθαρου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου χρηματοδότησης και η συνεπαγόμενη πολιτική αβεβαιότητα επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης και στην φορολογική συμμόρφωση και αυξάνουν το ρίσκο σημαντικών εκροών καταθέσεων.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στους επόμενους μήνες. Εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, είναι μια προϋπόθεση για την Ελλάδα προκειμένου να μετριάσει τα ρίσκα ρευστότητας.
Προσθέτει ακόμη ότι μια συνολική υστέρηση των εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, βάζει την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης σε ρίσκο. Τονίζει δε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών μπορεί να απαιτεί τη συσσώρευση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές και την προσφυγή στα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών.
Ο οίκος τέλος προβλέπει ανάπτυξη 1% φέτος και επιτάχυνση στο 2% το 2016. Βλέπει επίσης υποχώρηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 171,8% φέτος από 176,1% το 2014, και περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 169,7% το 2016.
Δεν είναι βασικό σενάριο το Grexit
Ο οίκος απορρίπτει χρονικά αυτή τη στιγμή το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο θεωρεί ότι πρώτα σημάδια αυξημένου ρίσκου για ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, τα όρια στην ανάληψη μετρητών, αλλά και η έκδοση παράλληλου νομίσματος IOUs για την πληρωμή υπαλλήλων, συνταξιούχων και προμηθευτών από μια κυβέρνηση με ανεπάρκεια μετρητών.
Μόνο η μη πληρωμή ιδιώτη επενδυτή θα συνιστούσε selective default
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι με βάση το πλαίσιο κανόνων αξιολόγησης που έχει θεσπίσει μια χαμένη πληρωμή προς ένα «επίσημο» πιστωτή (ΔΝΤ, ΕΚΤ), δεν θα συνιστούσε γεγονός για υποβάθμιση της Ελλάδας σε κατηγορία SD (selective default), αλλά θα συνιστούσε ένα αρνητικό παράγοντα στην μελλοντική ανάλυσή της.
Σύμφωνα με τον οίκο μόνο η μη πληρωμή ιδιώτη επενδυτή θα συνιστά «default» με βάση τα κριτήρια του.
«Σημειώνουμε πως οι αξιολογήσεις δημόσιου χρέους μας αφορούν στην ικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης και την θέλησή της να εξυπηρετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς ιδιώτες πιστωτές, που στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν περίπου το 20% του χρέους, εξαιρώντας την ΕΚΤ και άλλους επίσημους πιστωτές. Οι λήξεις χρέους που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές αντιστοιχούν σε λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,09 δισ. το 2016, λιγότερο από το 0,3% του ΑΕΠ και 0,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα, πολύ κάτω από τις λήξεις χρέους προς «επίσημους» πιστωτές», τονίζει ο οίκος.
Το creditwatch
Στο πλαίσιο αυτό ο οίκος τονίζει θα προχωρήσει σε λύση ή επανενημέρωση για το CreditWatch εντός των επόμενων δυο μηνών, χρόνο κατά τον οποίο πιστεύουει ότι τα πλάνα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι ποιο ξεκάθαρα.
«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε το rating αν αντιληφθούμε ότι η πιθανότητα για μια μονομερή (distress) αλλαγή του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες θα αυξηθεί. Αυτό θα γίνει αν, για παράδειγμα, αποκτήσουμε την άποψη ότι οι περαιτέρω πληρωμές δόσεων παραμείνουν απατηλές, με αποτέλεσμα την ανικανότητα της κυβέρνηση να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της κατά πλήρη και έγκαιρο τρόπο.
Θα επιβεβαιώσουμε το rating αν εκτιμήσουμε ότι ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα συμφωνηθεί με όρους που θα ικανοποιούν τόσο τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας όσο και των χωρών-πιστωτών. Ένα τέτοιο σενάριο θα συνεισφέρει στο να αυξηθεί η πολιτική σταθερότητα, η φορολογική συμμόρφωση και η σταδιακή οικονομικά ανάκαμψη», τονίζει ο οίκος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr