Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Μία τέτοια ομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί - αν και οι εργασίες της έχουν ξεκινήσει από πέρυσι- το Σάββατο από τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, μέλη του οποίου καλλιεργούν 2.500 στρέμματα με βαμβάκι. Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παναγιώτη Καλφούντζο, μας τόνισε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί υπό προϋποθέσεις - διατηρηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, εξευρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής μέσω συλλογικών δράσεων, αναζητηθούν μέθοδοι υπεραξίας στο προϊόν- να αποτελέσει πραγματική διέξοδο για τον αγροτικό κόσμο αλλά και ανάσα για την Εθνική οικονομία. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ προχώρησε σε συμφωνία με την Επίλεκτος για την παράδοση της παραγωγής σύσπορου Βάμβακος των μελών του. Συνεργασία που συζητάτε να επεκταθεί και φέτος.
Η επιλογή της συγκεκριμένης καλλιέργειας κάθε άλλο παρά από τυχαία είναι καθώς το βαμβάκι αποτελεί το κυριότερο φυτό μεγάλης καλλιέργειας στην Ελλάδα με τον αριθμό των παραγωγών να ανέρχεται στους 80.000, ενώ απορροφά το 25% περίπου των συνολικών κοινοτικών ενισχύσεων.
Η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική χώρα στην ΕΕ και την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα εκκοκκισμένου βάμβακος στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, το Ουζμπεκιστάν και την Αυστραλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2013, η παραγωγή βαμβακιού της Ε.Ε. ήταν μικρότερη από 300.000 τόνους, που αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Από αυτούς, οι 230.000 τόνοι παρήχθησαν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία δε απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, ενώ είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στην Ιαπωνία. Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία η Τουρκία αγόρασε 91.891 τόνους ελληνικό βαµβάκι, το Πακιστάν 26.668 τόνους, η Κίνα 24.737 τόνους , η Ευρωπαϊκή Ένωση 24.358 τόνους και η Ινδονησία 23.045 τόνους. Την ίδια στιγμή σηµαντική αύξηση κατά 60% σηµειώθηκε στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο, η οποία απορρόφησε 16.075 τόνους ελληνικού βαµβακιού. Σηµειώνεται πως τα εγχώρια κλωστήρια καταναλώνουν µόλις το 10% της ελληνικής παραγωγής βαµβακιού, ενώ το υπόλοιπο 90% εξάγεται στη διεθνή αγορά.