Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, καθώς όπως εξήγησε το περιεχόμενο του ανανεωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και θα έχει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί, με την αναγκαία τεχνική συνδρομή του ΟΟΣΑ, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα, γιατί όπως είπε δεν είναι εξαρτώμενη από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχία, ούτε είναι εξαρτημένη από το παρελθόν.
Σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν γιατί τις έχει ανάγκη η Ελλάδα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, καθότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα καθώς και η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει πλατιά κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα καθησυχαστικός για τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας και αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Άλλωστε, όπως είπε, η σφραγίδα του ΟΟΣΑ στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτελεί εγγύηση και θα διαλύσει την όποια καχυποψία των εταίρων για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Πριν τέσσερα χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ένας διεθνής Οργανισμός το IMF πρότεινε μέτρα που βύθισαν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%, τώρα με τη συμβολή ενός άλλου διεθνούς Οργανισμού του ΟΟΣΑ ελπίζουμε ότι θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και θα επαναφέρουμε την ανάπτυξη και την ευημερία μέσω της προώθησης των αναγκαίων δομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία ανέφερε ότι Ελλάδα και ΟΟΣΑ, υπέγραψαν κοινό έγγραφο συνεργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ζητήματα διαφάνειας, απασχόλησης, ενίσχυσης του ανταγωνισμού και αντιμετώπισης των μονοπωλίων.
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δώσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και εκείνη θα πάρει την απόφαση για το ποιες μεταρρυθμίσεις τελικά θα εφαρμοστούν στη χώρα.
Είπε ακόμη ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και της ελληνικής κυβέρνησης.
Συμφωνία Τσίπρα με ΟΟΣΑ για την παροχή τεχνογνωσίας
Της συνέντευξης είχε προηγηθεί υπογραφή συμφωνία, μεταξύ της Ελλάδας και του οργανισμού, με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προκειμένου, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.
Όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης, οι συζητήσεις θα αφορούν όχι μόνο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει σε πιστωτές και εταίρους, αλλά και αυτές που προτίθεται να παρουσιάσει μελλοντικά.
Δεν μιλάμε για μια «νέα εργαλειοθήκη» εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον όρο «ξεπερασμένο» και λέγοντας ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο κ. Γκουρία. «Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr