Σύμφωνα με τον Dixon, η προσέγγιση αυτή της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη διότι η Αθήνα δεν συνεργάζεται ακόμη με τους πιστωτές. Αλλά εάν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα –η οποία διεξάγει σήμερα conference call για την Ελλάδα- θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη.
Το 2012, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας. Δεν είχε εφαρμόσει ικανοποιητικά τους όρους του προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές.
Έτσι, η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων στις ελληνικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να αυξάνει το όριο των εντόκων που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες ως collateral με το ευρωσύστημα, από τα 3,5 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ.
Σήμερα, η νέα κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα ρευστότητας. Και αυτή, δεν έχει εφαρμόσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και θέλει τώρα να εκδώσει περισσότερα έντοκα στις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά η ΕΚΤ αρνείται να αυξήσει το όριο των collateral. Έχει επίσης δηλώσει προς τις ελληνικές τράπεζες, να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε κρατικούς τίτλους. Ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Der Spiegel αυτό το Σαββατοκύριακο δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στην Corriera della Sera ότι η ΕΚΤ ήταν ευέλικτη το 2012 αλλά τώρα απαιτεί πειθαρχία.
Ο Mario Draghi στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας τόνισε πως η χρηματοδότηση ενός κράτους από την κεντρική τράπεζα, απαγορεύεται από το άρθρο 123 της συνθήκης της Λισσαβόνας.
«Υπάρχουν δύο πράγματα λάθος με αυτό το επιχείρημα. Πρώτον εάν η ΕΚΤ παραβίαζε τη συνθήκη αυξάνοντας σήμερα το όριο των collateral, γιατί να μην είχε επίσης παραβιάσει το νόμο και το 2012; Δεύτερον, το άρθρο 123 της Συνθήκης απαγορεύει μόνο την άμεση, αντί την έμμεση, χρηματοδότηση των κυβερνήσεων».
Στην πραγματικότητα, τονίζει, η ΕΚΤ έχει «εμμέσως» χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων άνω των 1 τρισ. ευρώ. Τέτοιες κινήσεις είναι αμφιλεγόμενες, αλλά δεν παραβιάζουν τη γραμμή της νομιμότητας, εάν γίνουν με τον σωστό τρόπο.
Αλλά εάν το επιχείρημα της νομισματικής χρηματοδότησης είναι κάπως πλαστό, η ΕΚΤ έχει κι άλλον λόγο για να μεταχειριστεί την κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα διαφορετικά από τον προκάτοχό του.
Το 2012, τονίζει στο άρθρο του ο Dixon, η νέα κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά σε γενικές γραμμές συνεργαζόταν με την κυβέρνηση, αν και εξακολουθούσε να διαφωνεί για τις λεπτομέρειες. Η ΕΚΤ θα μπορούσε ως εκ τούτου να είναι βέβαια ότι τελικώς θα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης. Επομένως, η χαλάρωση του ορίου για τα έντοκα, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως ένα προσωρινό μέτρο-γέφυρα.
Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση του ΑΛ. Τσίπρα δυσκολεύεται να συνεργαστεί με τους πιστωτές. Έχουν χαθεί εβδομάδες σε διαφορές ερμηνείας όπως εάν το τρίο των οργανισμών που εποπτεύει την συμμόρφωση της Ελλάδας με το σχέδιο διάσωσης, θα πρέπει να ονομάζεται τρόικα ή απλώς «οι θεσμοί» ή εάν θα πρέπει να συναντιούνται στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, τα πράγματα θα άλλαζαν εάν ο Αλ. Τσίπρας άρχιζε να εργάζεται πιο εποικοδομητικά με τους πιστωτές της Αθήνας. Ασφαλώς χρειάζεται να «τρέξει» καθώς η κυβέρνηση ξεμένει από ρευστό σε λίγες εβδομάδες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πρόθυμη να χαλαρώσει το όριο για τα έντοκα, κάτι που ο Draghi έχει δώσει μια έννοια ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτός.
Επίσης, οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι μπορεί να δώσουν στην Ελλάδα μέρος των κεφαλαίων, εάν προχωρήσει γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τότε να εκδοθούν περισσότερα έντοκα. «Και ασφαλώς ο Αλ. Τσίπρας ίσως συνεχίσει να χάνει χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κατηγορήσει μόνο τον εαυτό του εάν η Ελλάδα καταρρεύσει».
Από την άλλη πλευρά, εάν η νέα κυβέρνηση όντως συμμετάσχει πιο ενεργά, με την άλλη πλευρά να διατηρεί την σκληρή στάση της, η κεντρική τράπεζα θα δεχόταν κριτική ότι είναι ασυνεπής και άδικη. Θα κυκλοφορούσαν θεωρίες ότι υπονομεύτηκε σκοπίμως ο Αλ. Τσίπρας λόγω της αριστερής πολιτικής του. Εάν η Αθήνα τότε οδηγούνταν σε χρεοκοπία, οι αντεγκλήσεις θα ήταν άμεσες. Και όχι μόνο από την ελληνική αριστερά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr