Οι συναντήσεις, τελικά αναμένεται να ξεκινήσουν Τετάρτη στις Βρυξέλλες, καθώς μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν αν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών δεν μπορουν να μεταβούν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βρήκε τη μέση λύση.
Καθώς από πλευράς δανειστών κρίνεται αναγκαίο οι εκπρόσωποι των θεσμών, να βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να έχουν σωστή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως εάν και εφόσον ζητηθεί από τους θεσμούς να διασταυρώσουν ή να επιβεβαιώσουν στοιχεία που θα τους δοθούν από την κυβέρνηση, τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα είναι ευπρόσδεκτα να έλθουν στην Αθήνα για τις σχετικές τεχνικές εργασίες.
Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι «θα πρόκειται για ολιγομελείς τεχνικές αποστολές που θα παραμένουν στην Αθηνά για λίγες ημέρες και η έλευση των οποίων θα προαναγγέλλεται από την κυβέρνηση». Δεν αποκλείουν δε την κάθοδο στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στη χώρα μας από την επομένη κιόλας εβδομάδα.
Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε ότι στις τεχνικές διαβουλεύσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες, επικεφαλής να είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ θα συμμετέχει και η Έλενα Παναρίτη σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, Γιώργος Χουλιαράκης, που επιστρέφει στην Αθήνα θα αναλάβει να τροφοδοτεί το ελληνικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες με τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί εκ νέου στη βελγική πρωτεύουσα εάν αυτό απαιτηθεί.
Παράλληλα με την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων, ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης, αν και αρχικά τονιζόταν ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες για την έναρξη των συζητήσεων, τελικά μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συναντήσεις θα τεθεί επί τάπητος, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και το αίτημα για έγκαιρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Πρώτα συμφωνία και μετά λεφτά
Πάντως αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της συμφωνίας, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση έστω και μια υποδόσης, από το υπόλοιπο των 7,2 δις. ευρώ.
Χωρίς ωστόσο συμφωνία και υλοποίηση των συμφωνηθέντων λεφτά δεν υπάρχουν. Άλλωστε ο επικεφαλής του Eurogroup, με τά τη συνεδρίαση το είπε ξεκάθαρα, χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει εκταμίευση, ούτε της υποδόσης.
Την Τρίτη ο ο Γερούν Ντέισελμπλουμ επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν κάνει τις ανάλογες προσπάθειες, Όπως εξήγησε αν η Αθήνα δεν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις άμεσα, οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έθεσε ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, το να υπάρξει συμφωνία των διεθνών πιστωτών ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να επιβεβαιωθεί ότι το μνημόνιο κατανόησης έχει εκπληρωθεί» ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «μόνο όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, υπάρχει η πιθανότητα εκταμίευσης στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος».
Στην ουσία τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καλείται να διανύσει μεγάλη απόσταση, για να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία.
Γι αυτό και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, διαμήνυσε ότι η Αθήνα εκτός των μεταρρυθμίσεων που έχει παρουσιάσει και θα συζητηθούν την Τετάρτη, έχει έτοιμες και άλλες προτάσεις για να τις θέσει υπόψη των δανειστών.
Τα πράγματα είναι απλά. Η Ευρώπη θέλει κοστολογημένα μέτρα που θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικούς καρπούς.
Αν τα μέτρα που παρουσιάσει η κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση, τότε σύντομα θα πάρει το τελικό «οκ». Αλλιώς η διαπραγμάτευση θα τραβήξει σε χρόνο με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Με την κάλυψη των άμεσων δανειακών αναγκών του Δημοσίου να εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η επιτάχυνση που ζήτησαν τν Δευτέρα οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ίσως τελικά να μην αποτελεί πίεση, αλλά μια αναγνώριση των δυσκολιών που υπάρχουν και που πρέπει να ξεπεραστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε με πιο ήρεμο μυαλό οι δυο πλευρά να οδηγηθούν στη συζήτηση για την τελική συμφωνία, που θα ισχύσει μετά τον Ιούνιο, οπότε και λήγει η επιμήκυνση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr