Κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, τόνισε αμέσως μετά το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σταδιακά και πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου.
Ο Υπουργός αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και αιτιολογώντας τόνισε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση άρχισε να εργάζεται και να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν.
«Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέξουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Επίσης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα υποβάλε μία λίστα με επτά προτάσεις, ενώ στις προθέσει της είναι να υποβάλλει και άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει και από την οποία θα κριθεί από το Eurogroup.
«Έτσι, θα προχωρήσουμε», τόνισε ο Υπουργός, ενώ αναφερόμενος στις συζητήσεις και τον όρο τρόικα που χρησιμοποίησαν άλλοι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ξεκαθάρισε:
«Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε. Οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι φορείς στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε τη στενή επαφή. Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει. Είμαστε ανοιχτή χώρα και τους περιμένουμε» είπε τοποθετούμενος στο ζήτημα.
Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.
Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Επίσης ο κύριος Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα της Ελλάδας ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «ξεκινήσαμε τη διαδικασία μαζί με τους θεσμούς, αυτές οι προτάσεις (σ.σ. της Δευτέρας) μετουσιώνουν σε κάτι πιο απτό τη διαδικασία ώστε να επιτραπεί στους θεσμούς να κάνουν αυτό που πρέπει και έτσι τα κράτη μέλη να έχουν διασφαλισμένη τη ρευστότητα».
Τέλος αποκάλυψε ότι πριν το Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν και μετά το Eurogroup με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινκ.
Κοινός τόπος των συναντήσεων σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ήταν ο τρόπος για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο αποτελεσματικά ώστε να φύγουν οι σκιές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr