Σήμερα ο Μ. Ντράγκι αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που πριν ακόμη μπει σε εφαρμογή έχει προκαλέσει σημαντικότατη υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όπως και των εταιρικών, που κυμαίνονται πλέον χαμηλότερα του 2% για την δεκαετία.
Την ίδια στιγμή και σε αντίθεση με τα αρχηγεία των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων οπού επικρατεί επενδυτικός αναβρασμός λόγο του φθηνού χρήματος, στην Ελλάδα η εικόνα απογοήτευσης σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχειρηματικής κοινότητας είναι εμφανέστατη.
Και τούτο διότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν αποκομμένες από τις αγορές κεφαλαίων συνέπεια της κατάστασης της οικονομίας της χώρας και η μονή διέξοδος ρευστότητας που διαθέτουν είναι οι εγχώριες τράπεζες που και αδυνατούν να τις χρηματοδοτήσουν και όταν το κάνουν τα επιτόκια δανεισμού είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτικά.
Με απλά λογία όταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε πακτωλό κεφαλαίων, οι ελληνικές θα εξακολουθούν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αναφορικά με το κόστος χρήματος και ευρύτερα βάση της υψηλής φορολογίας και των γενικότερων αυξημένων εξόδων που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν.
Κύκλοι του χώρου έλεγαν χαρακτηριστικά πως το κόστος χρήματος στην ΕΕ μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ θα φτάσει σε αστεία επίπεδα και χαμηλότερα του 2%, ακόμα και του 1%, δίνοντας έτσι ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, που παρεμπιπτόντως ουκ ολίγες ελληνικές εταιρείες την επιλέγουν για μετεγκατάσταση έδρας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την διορατικότητα που έδειξαν ελληνικοί όμιλοι όπως της Βιοχάλκο, της EEE ή της ΑΡΒΑ οι οποίοι παρά την κατακραυγή που δέχτηκαν, μετακόμισαν στο εξωτερικό και τώρα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό με ίσους όρους.
Δεν αποκλείουν δε να υπάρξει από δω και περά ένα νέο και γενικευμένο κύμα φυγής προς τις Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο, με ότι αυτό θα σημαίνει βεβαίως για την οικονομία που θα αφήσουν πίσω τους.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr