Επίσης το γεγονός ότι η έκδοση είχε συντελεστή κάλυψης 1,3 φορές μόνο, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει πως η διαδικασία αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση των εγχώριων τραπεζών και με απλά λόγια οι τράπεζες δανείζονται από τον ELA και εν συνεχεία δανείζουν το κράτος, ενώ η υπόλοιπη αγορά απέχει παρά την εξαιρετικά ελκυστική απόδοση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα σήμερα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε κεφάλαια ύψους 1,138 δισ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,97% από 2,75% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3.
Η εξέλιξη μπορεί να αποτελεί μια ανάσα ρευστότητας, αλλά ταυτόχρονα δεν παύει να καταδεικνύει το σημαντικό πρόβλημα εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η χώρα από τους διεθνείς επενδυτές, συν του ότι επιβαρύνει το κράτος με επώδυνα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Εντύπωση όμως προκαλεί το αυξημένο επιτόκιο και υπό μια άλλη οπτική γωνία. Ειδηκότερα το ερώτημα αφορά το γιατί υπάρχει τέτοια αύξηση από την ώρα που οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην δημοπρασία που οργανώνει ο ΟΔΔΗΧ είναι μόνο οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες και άρα θα μπορούσε να υπάρχει συνεννόηση προκειμένου να μην φουσκώσει τόσο η απόδοση και κατ’ επέκταση οι υποχρεώσεις του κράτους.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως εντέλει μπορεί να υπάρχει συνεννόηση με την διαφορά πως αυτή αφορά την ώθηση του επιτοκίου υψηλότερα προς όφελος βέβαια των τραπεζών και όχι του Δημοσίου.
Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην δημοπρασία μόνο για το ποσό που τους αναλογούσε σε σχέση με την προηγούμενη σειρά εντόκων που είχαν στα χέρια τους και η οποία λήγει την Παρασκευή. Μόνο όσον αφορά το roll over (μετακύλιση) της θέσης τους δηλαδή.
Το υπόλοιπο ποσό που έπρεπε να αντληθεί για να αποπληρωθούν έντοκα που κατείχαν ξένοι επενδυτές και είχαν δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να τα ανανεώσουν, προήρθε από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr