Στη συνεδρίαση του Eurogroup, της Δευτέρας, επικεντρώνεται πλέον το οικονομικό επιτελείο, ευελπιστώντας ότι το πακέτο των έξι μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει θα εγκριθεί και θα αποφέρει, μετά την άμεση εφαρμογή του, την εκταμίευση μιας υποδόσης από τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, από τις προηγούμενες συμφωνίες.
Αν και η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θέλει άλλα δανεικά, η εκταμίευση έστω και ενός μέρους του ποσού θα προσφέρει μια μεγάλη ανάσα, στην ασφυκτική πίεση που ασκείται στην οικονομία.
Η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για χρηματοδότηση των αναγκών της, ενώ η εκμετάλλευση των ταμειακών διαθεσίμων, με την μεταφορά τους, στην Τράπεζα της Ελλάδας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να αποφέρει προσωρινή ανάσα, αποτελεί λύση ανάγκης που δεν επιλύει μακροχρόνια το πρόβλημα.
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις
Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης, που είχε το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ.
Επιμένοντας στην (ακατανόητη για τους πολίτες…) γραμμή της «δημιουργικής ασάφειας, κυβερνητικοί κύκλοι έδωσαν στη δημοσιότητα τις έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, αφορούν στα εξής:
1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την πολιτική ηγεσία.
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές μεταξύ των οποίων θα υπάρχουν δικηγόροι, εισπρακτικές εταιρίες και ξένοι εφοριακοί που θα αμοίβονται με μπόνους επί των ποσών που θα φέρνουν στο Δημόσιο.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Το πακέτο μεταρρυθμίσεων έγκυρη βάση για περαιτέρω εργασίες
Από την πλευρά του το Eurogroup, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του προς την ολλανδική Κάτω Βουλή ο πρόεδρος του και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιμένει εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων τον οποίο υπέβαλε η ελληνική πλευρά στην καθοριστική για την Αθήνα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η οποία αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης.
«Οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup, στα τέλη Απριλίου», επισημαίνει ο Ολλανδός υπουργός.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ολλανδική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμιστικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης παρέχει μια έγκυρη βάση για περαιτέρω εργασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τα μηνύματα από τον πρόεδρο του Eurogroup, αφήνουν υποσχέσεις, ενώ και η πρόσφατη δήλωσή του, ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, για εκταμίευση μέρους της εναπομείναντας δόσης, αν υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, κάνουν την Αθήνα να ευελπιστεί.
Το ζήτημα όμως είναι να ξεπεραστεί η γερμανική αδιαλλαξία, που βλέπει τα πράγματα από την δική της οπτική γωνία. Θα τα καταφέρει η Αθήνα να σπάσει την γερμανική αδιαλλαξία; Το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα δείξει...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr