Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με τη συμφωνία έγινε ένα βήμα, προ τη σωστή κατεύθυνσηκαι η κυβέρνηση κέρδισε:
- ανάσα μερικών εβδομάδων
- ένα τετράμηνο που ακυρώνει το email Χαρδούβελη
- το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο
- την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων αλλά και την μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και τα ξενοδοχεία
- τελειώνει το αυτοματοποιημένο σύστημα λιτότητας με στόχο πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στο 4,5%, ενώ έχει τελειώσει επίσης και η διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας όπως γινόταν μέχρι σήμερα με την έλευση στην Αθήνα υπαλλήλων των τριών θεσμών,
- πολιτογραφήθηκε η θέση για της νέας κυβέρνησης για το χρέος. Όπως τονίζουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, το ζήτημα έχει μπει ήδη στη συζήτηση.
Στα αρνητικά σημεία της συμφωνίας οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι:
- στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται αναπτυξιακά μέτρα
- δεν έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσει να εργάζεται για την κάλυψη του.
Τέλος όσον αφορά συγκεκριμένα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο που εγκρίθηκε από το Εurogroup, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν:
- ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει. Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον σχεδιασμό του νέου φόρου στο πλαίσιο του κυβερνητικού συμβουλίου. Εκεί θα γίνει η συζήτηση και για το θέμα της φορολόγησης των φυσικών προσώπων με την νέα κλίμακα η οποία προβλέπει αφορολόγητο 12000 ευρώ.
- θα ληφθούν υπόψη οι ιδέες των εταίρων σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- οι ιδιωτικοποιήσεις όσες έχουν ψηφιστεί θα συνεχιστούν. Όσες δεν έχουν ψηφιστεί θα αξιολογηθούν με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Όσον αφορά την διαδικασία επικύρωσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση, μαζί με ένα παράρτημα από το email, που έστειλε στο Eurogroup.
Νωρίτερα κύκλοι ΥΠΟΙΚ, ξεκαθάριζαν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο.
Όπως σημείωσαν η γραμμή που ακολουθήθηκε σε όλη την φάση της διαπραγμάτευσης δεν ήταν δεν ήταν τακτικισμός, αλλά «μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αλλαχτούν οι όροι, της συζήτησης».
Μπαίνοντας στα βαθιά της διαπραγμάτευσης και της τακτικής που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι η Αθήνα εξαρχής είχε ως στόχο να μιλήσει με όρους πολιτικούς, αν και ήξερε ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ, δεν είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση και ότι θα πάθαιναν ένα σοκ.
«Το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν -ιδίως η Γερμανία-, είναι ΌΤΙ "υπάρχει ένα πρόγραμμα, δεν αλλάζει αυτό, θα το εφαρμόσετε ή δεν θα το εφαρμόσετε"; Οπότε η στρατηγική μας ήταν, μέσα από πολιτικό λόγο, να αρνηθούμε να εμπλακούμε σε μια τέτοια διαδικαστική κουβέντα» εξηγούν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την πλήρη απομόνωση στην οποία βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, στο πρώτο Eurogroup να κερδίσει ερείσματα στο δεύτερο και στη τρίτη συνεδρίαση πλέον να έχει επέλθει μια μεγάλη αλλαγή, στο να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας.
«Καταλήξαμε στο 3ο Eurogroup σε συμφωνία. Στο τρίτο Eurogroup η ζωή ήταν πολύ εύκολη. Χρειάστηκε να παρέμβουμε μόνο δύο φορές, σε αντίθεση με πολλούς άλλους ΥΠΟΙΚ οι οποίοι παρενέβησαν πολλές φορές», τονίζουν και εξηγούν ότι η τρίτη συνεδρίαση «τελείωσε, με τελεσίγραφο προς εμάς να γράψουμε μια επιστολή, που να ζητάμε παράταση της δανειακής συμφωνίας. Δεν υπήρχε αναφορά στο Μνημόνιο, στο MOU, και μάλιστα υπήρχαν αναφορές στα θέματα που θέλουμε εμείς».
«Ο Ντάισελμπλουμ μου είπε ότι αν και μόνο αν κριθεί ικανοποιητική η επιστολή μας, θα συγκληθεί το Eurogroup» συνεχίζουν, τονίζοντας πως έτσι «επετεύχθη ο αρχικός στόχος, που ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής συμφωνίας από το MOU».
Γιώργος Αλεξάκης - Δημήτρης Αλεξόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr