Το καλό κλίμα φάνηκε από το πρωί με τις πρώτες δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτήρισε την επιστολή Βαρουφάκη επαρκώς περιεκτική.
Λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, αχτίδα έγκρισης διαφάνηκε και από το Βερολίνο που δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας.
Τι περιλαμβάνει η λίστα
Η Ελληνική πλευρά με την επιστολή, δεσμεύεται σε τέσσερις τομείς πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις αφορούν στους εξής τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ως προς τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατευθύνσεις:
- Κατάργηση των «παραθύρων» και κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, ειδικότερα, στον τραπεζικό και τον δημόσιο τομέα.
- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την επίτευξη οικονομιών.
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
- Η καθιέρωση στενότερης σχέσης μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος, η βελτίωση όσον αφορά τα επιδόματα, η ενίσχυση των κινήτρων για τη δήλωση των εργαζομένων και η στοχευμένη βοήθεια σε εργαζόμενους στις ηλικίες από 50 έως 65 ετών, μέσω και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιβαρύνει πολύ τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Εξορθολογισμός των συντελεστών του ΦΠΑ, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα έσοδα χωρίς αρνητική επίδραση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με πρόθεση να περιορισθούν οι εξαιρέσεις, καθώς θα εξαλείφονται αδικαιολόγητες εκπτώσεις.
- Έλεγχος των δαπανών υγείας και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, με παράλληλη χορήγηση καθολικής πρόσβασης.
Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
- Ταχεία βελτίωση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, της νομοθεσίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και τα ταμεία.
- Διαμόρφωση των ρυθμίσεων με δόσεις με τρόπο που θα βοηθά να γίνεται αποτελεσματική διάκριση μεταξύ α) της μη πληρωμής λόγω στρατηγικής και β) της αδυναμίας πληρωμής.
- Οι τράπεζες θα διοικούνται με βάση υγιείς τραπεζικές αρχές.
- Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαιακού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και την όποια αρνητική επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση
- Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν στην προσεχή περίοδο πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών με χαμηλότερο από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος.
Τι ειπώθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων τέθηκε επί τάπητος και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το Σάββατο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, έγινε εποικοδομητική συζήτηση, αλλά διατυπώθηκαν και επιμέρους επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.
Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί.
Από ότι φαίνεται η συνεδρίαση είχε αίσιο τέλος, αλλά οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Π. Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, οι οποίοι με δηλώσεις τους, έθεσαν κόκκινες γραμμές για το τι πρέπει να περιέχει η συμφωνία, αλλά και το άρθρο του Μανώλη Γλέζου, με το οποίο, έπαιρνε αρνητική θέση στη διαπραγμάτευση, δείχνουν, ότι η ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση μόνο ήρεμη δεν είναι.
«Πράσινο φως» από το Eurogroup με αίτημα για περαιτέρω εξειδίκευση
Με αυτά και με αυτά, φτάσαμε στην τελική έγκριση από το Eurogroup, την Τρίτη.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, «οι θεσμοί στην αρχική τους άποψη θεωρούν τη λίστα ως επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης.
Με την έγκριση άνοιξε ο δρόμος, για την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της τρέχουσας συμφωνίας Master Financial Assistance Facility Agreement
Το Eurogroup, καλεί την Ελλάδα, να αναπτύξει και να διευρύνει περαιτέρω τη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για μια ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέχρι τον Απρίλιο.
Λαγκάρντ : Στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων
Στο ίδιο μήκος κύματος με το Eurogroup και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το κείμενο της Ελλάδας, είναι μεν περιεκτικό, για τη συνέχιση της βοήθειας, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο, καθώς «στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις- κλειδιά».
Σύμφωνα με την k. Λαγκάρντ, σε κάποιους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, οι νέες αρχές στην Αθήνα δείχνουν ενθαρρυντική η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αλλά σε αρκετούς άλλους τομείς, «συμπεριλαμβανομένων ίσως των πιο σημαντικών», η επικεφαλής του ΔΝΤ διαπιστώνει πως η επιστολή δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Μεταξύ των περιοχών αυτών για τις οποίες η κ. Λαγκάρντ εκφράζει προβληματισμό είναι το συνταξιοδοτικό, η πολιτική για τον ΦΠΑ και τα εργασιακά.
Ναι μεν αλλά και από τον Μάριο Ντράγκι
Επιστολή προς το Eurogroup στην οποία τονίζει ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστειλε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Όπως αναφέρει στην επιστολή που απευθύνεται προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το κείμενο καλύπτει μια ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ωστόσο, και η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε ξεκάθαρες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να εκτιμηθούν από τους θεσμούς όσον αφορά στην ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου είναι κατανοητό.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι ελληνικές αρχές διαφέρουν από τις δεσμεύσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα και θα πρέπει να εξεταστούν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αν τα μέτρα που προτείνονται από τις ελληνικές αρχές να είναι ίσης ή καλύτερης ποιότητας, σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές ξανά να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Πλέον η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασίσει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Δημήτρης Αλεξόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr