Ιδιωτικοποιήσεις
Με μικρές αλλαγές θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με την λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα δοθεί προσοχή στις ευαίσθητες ΔΕΚΟ όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου θα συνεχιστεί με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται καθώς ενοποιείται «με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «δεν θα καταργηθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο».
Οι σημαντικότερες περιπτώσεις διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε διάφορα στάδια (Ελεγκτικό Συνέδριο, έκδοση ΠΔ, σύνταξη σύμβασης κλπ) είναι το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΔΙΕ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η περιοχή Αφάντου
Ρόδου.
Η επιφύλαξη που διατυπώνεται και ανοίγει ένα παράθυρο να αλλάξει αποσπασματικά η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να διαφυλάξει «την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις/τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.» Υπό το πρίσμα της παραπάνω διατύπωσης είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης όσον αφορά τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Αλλαγές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου» μπορούν να γίνουν σε όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προκηρυχθεί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το Ελ. Βενιζέλος, τα ΕΛΠΕ, η μαρίνα στο Λαύριο και οι υπόλοιπες μαρίνες, τα διόδια της Εγνατίας Οδού κά Οσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά με «μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πρόωρες συντάξεις - Αύξηση κατώτατου μισθού
Για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και για τον εξορθολογισμό των κατώτατων μισθών σε βάθος χρόνου, μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμούς.
Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει ενοποιήσεις των πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης και σταδιακή κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων, ενώ γίνεται λόγος για εξορθολογισμό των παροχών.
Παράλληλα, προτείνει πρόγραμμα Κατώτατου Εγγυημένου Εισοδήματος προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σε ότι αφορά στα εργασιακά στην επιστολή αναφέρεται πως θα επιδιωθεί εξορθολογισμός των κατώτατων μισθών σε βάθος χρόνου, μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμούς.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης, η Αθήνα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές θέλουν: να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιχειρησιακά μέτρα για την ενοποίηση και εξισορρόπηση πολιτικών συνταξιοδότησης και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής αλλά και των κινήτρων που αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό την πρόωρη συνταξιοδότηση στο χώρο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα. Παράλληλα, προβλέπεται εδραίωση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων για την εξοικονόμηση πόρων και σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό "τρίτων" κατά έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Η λίστα Βαρουφάκη για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει επίσης εδραίωση μιας στενής σχέσης μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος, εξορθολογισμό των παροχών, ενίσχυση των κινήτρων που δηλώνουν την αμοιβούμενη εργασία και παροχή στοχευμένης βοήθειας σε εργαζόμενους ηλικίας 50 έως 65 ετών, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος του Κατώτατου Βασικού Εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
«Πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα είναι επωφελές και για τους περισσότερο πληγέντες Έλληνες οφειλέτες, κατά τρόπο όμως τέτοιο που
να μην διακινδυνεύει η θέση των τραπεζών και να μην υπάρχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, η Αθήνα δεσμεύεται ότι στον τραπεζικό κλάδο θα γίνει πλήρης χρήση του ΤΧΣ για να διασφαλιστεί πλήρως, σε συνεργασία με ΕSM, ΕΚΤ και Κομισιόν, η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα λαμβάνει υπόψιν τόσο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, αλλά και τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στην ίδια λογική προβλέπεται πως θα υπάρχει συνεργασία των διοικήσεων των τραπεζών και του δικαστικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο που θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Πλην της κοινωνικής παραμέτρου, αυτή η εξέλιξη στόχο έχει και την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων και την αποφυγή αύξησης του αριθμού των αστέγων.
Στον αντίποδα όμως θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν για να παταχθούν τα φαινόμενα δόλιας και στρατηγικής χρεοκοπίας.
Ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης ΦΠΑ όπου είναι μειωμένος
Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε νησιά και σε τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη λίστα Βαρουφάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεσμεύεται να εξορθολογίσει την πολιτική του ΦΠΑ και να την εκσυγχρονίσει για να αυξηθούν τα πραγματικά έσοδα επισημαίνει ότι στόχος είναι να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη. Σκοπός του εξορθολογισμού της πολιτικής για τον ΦΠΑ, όπως αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές, είναι «να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr