Θέμα νομιμότητας των ηλεκτρονικών καταστημάτων που λειτουργούν ολοένα και περισσότερα φαρμακεία της χώρας, διακινώντας αποκλειστικά είδη προσωπικής υγιεινής και συμπληρώματα διατροφής /βιταμίνες -όχι φάρμακα καθώς αυτό απαγορεύεται- σκέφτονται να θέσουν υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επώνυμοι λιανέμποροι, ευελπιστώντας έτσι να πάρουν πίσω τις χαμένες τους πωλήσεις από αυτές τις κατηγορίες προϊόντων. Βέβαια από την άλλη πλευρά, οι λιανέμποροι δεν δίνουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις γιατί τα σχετικά προϊόντα που διακινούν οι ίδιοι έχουν "καπέλο στο καπέλο", όσον αφορά την τιμή τους με τα περιθώρια κέρδους να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 40%.
Στέλεχος από τον χώρο της υγείας μας ανέφερε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα που σήμερα λειτουργούν, τα διαχειρίζονται φαρμακοποιοί (αν και υπάρχουν αρκετοί "αλεξιπτωτιστές"). Γεγονός που τα νομιμοποιεί εν μέρει όμως, καθώς σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ηλεκτρονικά αυτά καταστήματα δεν εφαρμόζουν έναν από τους τελευταίους νόμους που πέρασε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έλεγε ότι θα έπρεπε πριν το ξεκίνημά τους να έχουν και την απαραίτητη άδεια έναρξης από τον αρμόδιο φαρμακευτικό σύλλογο. Κάτι που όπως λέγεται δεν ισχύει σε αρκετά e-shop.
Το σίγουρο είναι ότι η αλματώδης αύξηση των e-shop φαρμακείων έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στους λιανέμπορους, καθώς τα φαρμακεία εστιαζόμενα στην σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με τους πελάτες τους σχεδιάζουν να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτό το κανάλι που αναπτύσσεται παγκοσμίως. Πληροφορίες λένε δε ότι φαρμακεία που ανέπτυξαν τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις προ μία οκταετία σήμερα, οι πωλήσεις που κάνουν σε αυτό το κανάλι είναι σχεδόν αντίστοιχες με αυτές που γίνονται στο φυσικό κατάστημα. Βεβαίως οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι η πλειονότητα των e-shop φαρμακείων είναι ζημιογόνα, λόγω των εξαντλητικών εκπτώσεων που πραγματοποιούν στα είδη που διακινούν. Και μπορεί επί παραδείγματι το περιθώριο κέρδους στα καλλυντικά να είναι 28%, όμως ακριβώς λόγω των πλουσιοπάροχων εκπτώσεων -τιμές σε τιμή κόστους ή και κάτω από αυτές- εξανεμίζεται.
Απάντηση Κ. Λούραντου προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών
«Η κατάργηση των e-shop, φαρμακείων έχει ήδη ζητηθεί και από εμάς, καθώς διάφοροι τυχάρπαστοι, λυμαίνονται το χώρο του φαρμάκου. Ο Υπουργός υγείας, μας έχει διαβεβαιώσει ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσει στην κατάργησή τους».
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr