Όπως έχει από νωρίς μεταδώσει το reporter.gr με ανταλλαγή email, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, συνεχίστηκε την Κυριακή η διαπραγμάτευση μεταξύ, Ελλάδας και θεσμών, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές στο τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα το βράδυ σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και αn όλα πάνε καλά θα συζητηθεί την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη, για να πάρει το τελικό ναι για τη συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρξει εκτενές κείμενο με κοστολογημένα μέτρα και προτάσεις, αλλά η κυβέρνηση θα αποστείλει κείμενο στο οποίο θα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, θα πατάξει την διαφθορά θα αναμορφώσει το Δημόσιο και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη λίστα, μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, προτάσεις για την ανακατανομή του ΕΣΠΑ και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.
Οι προτάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεχών συσκέψεων το Σάββατο, με αποκορύφωμα την μαραθώνια σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μέτρα, που αναμένεται να περιλαμβάνονται στη λίστα.
Την Δευτέρα η λίστα θα είναι έτοιμη προς αποστολή, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η λίστα είναι υπό κατάρτιση, «αποκλειστικά από εμάς» και θα είναι έτοιμη στις 23 Φεβρουαρίου.
«Αν πουν 'ναι' θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία. Αν πουν 'όχι', τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup» εξήγησε.«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το 'ναι' από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» κατέληξε.
Μιλώντας την Κυριακή στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει μια σειρά από προτάσεις και είναι έτοιμη να συζητήσει «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».
Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση καταρτίζει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο και ως προς την οργάνωσή του και ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κ. Παππάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρόταση στους θεσμούς, καθώς πιστεύει ότι θα συμβάλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ όπως δήλωσε, η Αθήνα είναι έτοιμη να ακούσει και να υλοποιήσει κάποια καλύτερη ιδέα για το πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή αν υπάρχει.
«Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε τα χέρια μας πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς να ολοκληρωθεί το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα», σημείωσε.
Εκτίμησε δε ότι η αποδοχή αυτής της ρύθμισης είναι μονόδρομος «όταν έχει κανείς στο τραπέζι μια ρύθμιση η οποία εκ των πραγμάτων δεν λειτουργεί».
Τέλος για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ επανέλαβε ότι θα γίνει σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε εκ νέου ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr