Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εξελισσόμενη εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης.
«Είμαστε σε καλό δρόμο, οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης. Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα κανένας δεν μπορεί να το προϊδεάζει. Απλώς εγώ θέλω να σας μεταφέρω αυτό το κλίμα της αισιοδοξίας και της καλής σχέσης η οποία σμιλεύεται μέρα-μέρα, ώρα-ώρα, email-email»
Ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη η Ελλάδα, θα υποβάλλει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, ενώ όπως είπε το κείμενο θα καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, αν το καλό κλίμα επιβεβαιωθεί, τότε την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Euro Working Group και αυτό θα εισηγηθεί την τυπική έγκριση της ελληνικής θέσης, από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή μόνο για αυτό το σκοπό.
Η Κομισιόν φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναζητά συμβιβαστική φόρμουλα για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στη διατύπωση «παράταση της δανειακής σύμβασης» που θέλει η Αθήνα ή «παράταση του τρέχοντος προγράμματος» που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Το «κλειδί» κρύβεται στην ονομασία που θα δοθεί, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, ο οποίος, ερωτηθείς αν αρκεί ένα αίτημα από ελληνικής πλευράς για παράταση της δανειακής σύμβασης ή αν απαιτείται παράταση του προγράμματος στο σύνολό του μαζί με τις δεσμεύσεις, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από το ακριβές περιεχόμενο του όρου δανειακή σύμβαση. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες επ’ αυτού. Θα εξαρτηθεί συνεπώς από την ακριβή διατύπωση και την ακριβή ουσία των λέξεων που θα χρησιμοποιηθούν».
Σύμφωνα με το vima.gr, η λύση ίσως κρύβεται στην παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατία, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος» που συνόδευε την Κύρια Σύμβαση για το Μνημόνιο ΙΙ.
Με τον τρόπο αυτό, εξετάζεται αν ο όρος «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» της Ελλάδας θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις λέξεις «δανειακή σύμβαση» ή «τρέχον πρόγραμμα», για τις οποίες δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους η κυβέρνηση και οι εταίροι.
Παρόλα αυτά, ο κύριος Valdis Dombrovskis έδειξε ότι σε κάθε περίπτωση, όποιος όρος και αν επιλεγεί, δεν θα μπορεί να μη συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr