Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ένας τρόπος για να καταλάβουμε την "ψυχολογία" στην Ελλάδα είναι να παρατηρήσουμε το ETF των 20 μεγαλύτερων εισηγμένων ελληνικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα δούμε τις έντονες διακυμάνσεις που αντανακλούν την μετάβαση των επενδυτών από τον φόβο στην αισιοδοξία, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.
Ειδικότερα, ο GREK που δημιουργήθηκε το 2011, σημείωσε άλμα 13,2% στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, μετά βυθίστηκε κατά 10,4% στην επόμενη συνεδρίαση καταγράφοντας την Τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά. Η δεύτερη μεγαλύτερη βουτιά του δείκτη καταγράφηκε στις 28 Ιανουαρίου, όταν ο GREK έχασε 11,6%.
Ακόμα και με τα περιστασιακά ισχυρά του κέρδη, το προηγούμενο εξάμηνο το ελληνικό ETF βίωσε βαριές απώλειες, χάνοντας συνολικά το 40% της αξίας του.
Ειδικότερα, το GREK σημείωσε μια από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα διεθνή ETF το 2014, εν μέσω κλίματος ανησυχίας για την πορεία της ελληνικής κρίσης, την καρδία της ευρωκρίσης.
Οι ελληνικές μετοχές θα χρειαστούν χρόνο ή πολύ καλά νέα για να ανακτήσουν τα προηγούμενα υψηλά τους.
Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου – που κινείται αντίστροφα σε σχέση με την τιμή του ομολόγου – πάνω από το 11%.
Αν ωστόσο πιστεύετε πως το 11% είναι τεράστια υπόθεση, τότε αρκεί να ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το 2011 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου φλέρταρε με το 37%. Ακολούθησε η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012.
Το ευρώ είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πριν ακόμα αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες γύρω από την ελληνική κρίση χρέους που ενέτειναν τις πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.
Οφείλεται το χαμηλό 11 ετών του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο ελληνικό δράμα; Μάλλον όχι, σύμφωνα με αναλυτές.
Το “shock value” της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, φαίνεται να πειβαρύνει τις αγορές, σχολίασε ο Boris Schlossberg, διευθυντής της FX Strategy στην BK Asset management νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει την πιθανότητα ενός Grexit, ενώ ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν πως το ευρώ αποτελεί βαρίδι στα τρέχοντα επίπεδα.
Αναφορικά με το “shock value” της ελληνικής κρίσης στις διεθνείς αγορές, σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο κατάφερε να ανακάμψει στα ιστορικά υψηλά που πέτυχε τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα ο S&P έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr