Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ γνωρίζουν πως μια άλλη απόφαση από την αναμενόμενη που είναι η συνέχιση της στήριξης, θα δημιουργούσε επιπλέον ανασφάλεια στους Έλληνες κατάθετες και θα οδηγούσε σε επιδείνωση της απόσυρσης καταθέσεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Για τον λόγο αυτό θεωρείται δύσκολο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ριζικές κινήσεις, πολύ δε περισσότερο να διακόψει την παροχή ρευστότητας, ενώ οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι ένα ατύχημα ρευστότητας θα μπορούσε να προκύψει και από καθαρά ψυχολογικούς λόγους.
Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί πάνω από 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τις τελευταίες ημέρες λόγω της αβεβαιότητας και της κακής πορείας των διαπραγματεύσεων καταγράφεται αύξηση των εκροών καταθέσεων. Ερώτημα αποτελεί το τι θα κάνει η ΕΚΤ στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του Eurogroup, κάτι που επιτείνει την ανησυχία και εντείνει τις πιέσεις ρευστότητας.
Πάντως ο Πίτερ Πραέτ μέλος του Εκτ. Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά σε περιόδους συστημικών κρίσεων απαιτείται ευελιξία ως προς το πόσο μπορεί τελικά να διαρκέσει.
Συμπερασματικά η εκτίμηση είναι πως η ΕΚΤ δεν θα είναι αυτή που θα πυροδοτήσει «μεγάλες» εξελίξεις, τουλάχιστον όσο οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία της 28/2. Ωστόσο δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να ακολουθήσει μια πιο συντηρητική στάση εγκρίνοντας ρευστότητα με το «σταγονόμετρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr