Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από το 2008 ανεπτυγμένες αγορές εκτός του Ευρωπαϊκού χώρου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν εισαγωγές ελληνικών φρούτων αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς η όλη διαδικασία μπλοκάρει στο τέρας της γραφειοκρατίας -από πλευράς Ελλάδος- ή στην έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού.
Μολονότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με αυτές τις 11 αγορές, ακριβώς επειδή πρόκειται για φυτό-υγειονομικό υλικό απαιτούνται διμερείς συμφωνίες που η Ελλάδα δεν έχει πράξει. Παράγοντες της αγοράς αποκαλύπτουν ότι αν είχαν προχωρήσει αυτές οι συμφωνίες τώρα η Ελλάδα δεν θα μετρούσε πληγές από το ρωσικό εμπάργκο.
Αυτές οι αγορές είναι οι εξής:
Κίνα: Εχει υπογραφεί διμερή συμφωνία μόνο για τα ελληνικά ακτινίδια -οι εξαγωγές φθάνουν τους 4.500 τόνους- και εκκρεμούν συμφωνίες για σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια και μήλα.
Ινδία: Επανειλημμένως εταιρείες της χώρας έχουν ζητήσει να κάνουν εισαγωγές ελληνικών φρούτων αλλά η ελληνική πολιτεία ακόμη δεν έχει πράξει τα απαραίτητα.
Ν. Κορέα: Από το 2010 η κυβέρνηση του ξένου κράτους έχει υποβάλλει αίτημα για εισαγωγή ελληνικών ακτινιδίων. Στο αίτημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση απάντησε το 2013 αλλά χρειάζονται ακόμη κάποιες διευκρινήσεις από την τελευταία.
Ινδονησία: Εχουν ξεκινήσει εξαγωγές σε ελληνικά δαμάσκηνα και αναμένεται διμερής συμφωνία για τα ελληνικά ακτινίδια.
Ν. Ζηλανδία: Υπάρχει ενδιαφέρον για το σύνολο των ελληνικών φρούτων αλλά δεν έχει γίνει καμία συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών
Ανάλογα ισχύουν και για Ιαπωνία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Αυστραλία, Βραζιλία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου