Και οι δυο πλευρές ξέρουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, τρέχει αντίστροφα, με τις διεργασίες για την εκπόνηση ενός πλήρους και άρτιου τεχνικού κειμένου, να είναι επίπονες και κουραστικές για όλες τις πλευρές.
Στην ουσία οι δυο πλευρές, προσπαθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί, τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχτεί η μετάβαση από το παλαιό «μνημόνιο», προς τη νέα συμφωνία της χώρας μας με τους ευρωπαίους δανειστές.
Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, καθώς η Ευρώπη ζητά συγκεκριμένα μέτρα νούμερα, για να συναινέσει σε αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα και να δώσει την πολιτική έγκριση για την μετάβαση από το «παλιό» πρόγραμμα στο «νέο».
Λόγω της κρισιμότητας της διαπραγμάτευσης , στην πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μετέχουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος εποπτεύει την διαπραγμάτευση.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να παραμείνει στις Βρυξέλλες, μέχρι και την Δευτέρα, για να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει να αποσαφηνιστεί όμως ποιο είναι το «καλό» 70% και ποιο το «τοξικό» 30% των παλαιών μέτρων, αλλά και από ποια θα αντικατασταθούν.
Η συμφωνία θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:
- χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα
- νέο σύστημα εποπτείας εμπειρογνωμόνων με το οποίο θα συνεργάζεται η Αθήνα (άγνωστο αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ)
- συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων
Τα σημεία «κλειδιά» στο παζάρι προς μία νέα συμφωνία, τα οποία πρέπει να εξεταστούν άμεσα, είναι:
- Επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και χρηματοδότησης όσο διαρκεί, από 4 έως 6 μήνες ή για όσο συμφωνηθεί.
- Σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως πχ την αποδοτικότητα του δημοσίου, την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς κλπ.
- Διαπραγμάτευση του ύψους του ελληνικού χρέους, σε πολυμερή ή και διμερή βάση, με στόχο την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ιδίως της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το Μνημόνιο στην "μεταμνημονιακή" εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.
Πρακτικά πάντως θεωρείται ακόμα αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μέχρι την Δευτέρα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε απαισιόδοξος, για το εάν θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης.
Πηγές της ευρωζώνης δεν αποκλείουν να χρειαστεί να παραταθούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τα τέλη του μηνός, ώστε σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup, (πιθανότατα στις 25 Φεβρουαρίου) να εγκριθεί το τελικό κείμενο που θα πάρει και την πολιτική έγκριση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr