Κύκλοι εκτιμούν πως το ρεπορτάζ μπορεί να «διαβαστεί» ως επανάληψη της πίεσης που πράγματι έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Ευρώπη φέρνοντας πιο κοντά τις όποιες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό το πέτυχε μέσω της περίφημης απόφασης να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από τις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ και την εσπευσμένη αντικατάσταση της γραμμής χρηματοδοτήσεις από τον ELA.
Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς πως με τον τρόπο αυτό ο Draghi πετά από πάνω του το «μπαλάκι» της ευθύνης, ωστόσο η μέχρι τώρα εξέλιξη και δεδομένης της επίσπευσης των διαδικασιών φαίνεται να φέρνει θετικό αποτέλεσμα.
Αναλυτικότερα το πρακτορείο εκτιμά πως η ΕΚΤ δεν θέλει να βρεθεί σε μια θέση που θα την αναγκάσει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, χωρίς πολιτική κάλυψη από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Και προσθέτει πως αν οι συνομιλίες για μια συμφωνία χρηματοδότησης-γέφυρα για την Ελλάδα καταρρεύσουν ξανά, τότε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi θα πρέπει να εξετάσει εάν θα μπορεί να παρέχει περισσότερα κεφάλαια ή θα απειλήσει με βέτο, όπως συνέβη στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια.
Ενώ υπενθυμίζει πως δ.σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει ξανά στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ για να ασκηθει βέτο στον ELA, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Εάν μια συμφωνία δεν βρεθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να εξετάσει την θέση της για τον ELA στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου στην Κύπρο. Μπορεί να γίνει μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της κατάστασης πριν από τότε, προσθέτει το δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr