Όπως εξηγούν, στη διάσκεψη κατατέθηκαν πολλά κείμενα εργασίας, ενώ, δείχνοντας τις διαθέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, προσθέτουν ότι υπήρξε και ενδιάμεσο κείμενο στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει η Αθήνα, αλλά απορρίφθηκε από την γερμανική κυβέρνηση.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT, το οποίο αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων, σημειώνουν ότι οι κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης που τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να επισημάνουν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία δεν μπορούσε παρά να αποσπάσει την επίνευση του πρωθυπουργού.
Την ίδια στιγμή την Αθήνα πάντως, διέτρεχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να κινηθεί σε μια λεπτή γραμμή εσωκομματικών ισορροπιών, μπροστά στην προοπτική ανυπέρβλητών εσωκομματικών συγκρούσεων.
«Τα είπαμε μπροστά στον Σόϊμπλε»
«Όσα είπε η κυβέρνηση, τα είπε μπροστά σε όλους και όχι όταν αποχώρησε ο Σόϊμπλε» απαντούν, άλλες κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία «τα στύλωσε» και παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο συμφωνίας, όταν αποχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Περιγράφοντας το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι ίδιες πηγές, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πιέστηκε επίμονα να ζητήσει «τεχνική επέκταση» της συμφωνίας, πάνω στο οποίο φαίνεται πως εξαντλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι προσδοκίες σύμπηξης ισχυρού μετώπου υπέρ των ελληνικών θέσεων, δεν κατέστη δυνατόν να ευοδωθούν, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των υπουργών που συμμετέχουν στο Eurogroup, σε αντίθεση με μια μειοψηφία που αναζητούσε «δημιουργικότερες λύσεις», υιοθέτησαν την άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να ζητήσει παράταση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr