Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για να καταθέσει πρόταση για παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα δεν γίνεται αποδεκτό. «Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος της συνάντησης.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι γερμανικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Αθήνα προκειμένου να καταθέσει αίτημα τεχνικής παράτασης ήταν αφόρητες. Όσον αφορά στη συζήτηση αυτή, προσθέτουν ότι ξεκίνησε ήπια αλλά εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους.
Το χρονικό της ρήξης
Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ενώ το Eurogroup είχε τελειώσει και οι υπουργοί αποσύρθηκαν για να συντάξουν το κοινό ανακοινωθέν, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Γράφτηκαν τέσσερις εκδοχές κοινής ανακοίνωσης και ενώ και οι δυο πλευρές κατέληξαν στην τελευταία, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη διατύπωση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κυρίους Βαρουφάκη και Δραγασάκη. Η απόρριψη έγινε επειδή στο κείμενο υπήρχε η λέξη παράταση.
Έτσι η συνεδρίαση έληξε χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, "δεν υπήρξε συμφωνία για τα κοινά συμπεράσματα" και παρέπεμψε σε συνέχιση των συζητήσεων μέχρι τη Δευτέρα. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση στην οποία σημειώθηκε πρόοδος, «αλλά όχι αρκετή για να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα». Όπως είπε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παράταση του ισχύοντος προγράμματος αλλά ούτε εκεί υπήρξε κοινή συμφωνία.
Ερωτηθείς αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».
Ερωτηθείς αν θα μεσολαβήσουν συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, ο κ.Ντάισελμπλουμ το απέκλεισε, λέγοντας ότι «οι τρεις θεσμοί που εμπλέκονται στο πρόγραμμα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, αλλά θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο». «Θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε, παραπέμποντας και πάλι στο χρονικό διάστημα μέχρι την Δευτέρα για να ληφθεί η απόφαση αυτή.
Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε σχεδόν τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόσο για την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων όσο και για την πλευρά της Ελλάδας καθώς τόνισε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές, αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις ευρωπαϊκές συμφωνίες και στους κανόνες. «Παρά τις προσπάθειες και την αμοιβαία καλή θέληση δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή δήλωση» είπε ο κ.Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».
Η ελληνική πλευρά
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.
«Καταθέσαμε τις απόψεις μας, στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους που δεν βγαίνει το πρόγραμμα, να ακούσουν προτάσεις για την ουσία και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να υπάρξει μια θεραπευτική συμφωνία τη Δευτέρα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν απειλές και ότι το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της συνέχειας του Κράτους, αλλά και του γεγονότος ότι υπήρξε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. "Δεν υπήρξε από την αρχή θέμα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο συγκεκριμένο Eurogroup" υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης. Συμπλήρωσε ότι τέθηκε το θέμα της παράτασης του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα για παράτασή του. «Έγιναν συζητήσεις, μάς τέθηκε το θέμα, αλλά είπαμε ότι εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε τη λογική αυτού του προγράμματος».
Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός απάντησε ότι πάντοτε είναι αισιόδοξος. «Η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις από το 1950 μέχρι σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με βάση πληροφορίες του Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι εταίροι από την άλλη πλευρά επέμειναν στην ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται, θέση την οποία υπογράμμισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ που εξέφρασε δυσαρέσκεια ακούγοντας τις γενικόλογες αναφορές του Έλληνα εκπροσώπου περί «μεγάλων προκλήσεων και συναραπαστικών καταστάσεων» που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr