Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters ίσως να υπάρξει νέα συνάντηση για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.
Το κλίμα όπως μεταφέρεται από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση είναι ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:
1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και
2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, έθεσε επί τάπητος τις κυβερνητικές προτάσεις, με εντολή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να μην ζητήσει παράταση του προγράμματος.
Η κυβέρνηση στη συνεδρίαση θα επιδιώξει με τις προτάσεις της να θέσει τις βάσεις για μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ελπίδα, ότι στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος.
Πριν το Eurogroup, συνεδρίασε το Euro Working Group, ώστε να προετοιμάσει το τεχνικό μέρος των προτάσεων, με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκη να έχουν συντάξει σειρά προτάσεων τόσο για το χρονικό «μήκος» της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό.
Η μεταβατική συμφωνία που θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα προβλέπει:
- επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.
- μεταρρυθμίσεις και μέτρα πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.
- συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.
- συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.
Την εκτίμηση ότι θα γίνουν οικοδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών, εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. να σημειωθεί ότι στην ελληνική διπαραγματευτική ομάδα, συμετέχει εκτός των κ.κ. Βαρουφάκη, Χουλιαράκη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Απέναντί της η ελληνική κυβέρνηση θα βρει την Γερμανία και τους συμμάχους της, με το Βερολίνο να έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στις ελληνικές προτάσεις.
Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια σκληρή δήλωση που δείχνει την αδιάλλακτη θέση του, τόνισε ότι το υπάρχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλιώς όπως τόνισε δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα
Ανεβάζοντας και άλλο τους τόνους τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, «την οποία απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα», ενώ εκτίμησε ότι κατά τη συνεδρίαση δεν θα υπάρξει συμφωνία.
«Δεν περιμένω κανένα αποτελέσματα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Γιάνης Βαρουφάκης» δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να πράξει όπως επιθυμεί αλλά θα με ενδιέφερε να ακούσω τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος».
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο επικεφαλής του στο Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα για αυτό και -όπως τόνισε- «είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτό το μονοπάτι», αλλά το πώς και το υπό ποιες συνθήκες είναι υπό συζήτηση.
«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα ακούσουμε το σχέδιο του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως την βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν περιμένει σήμερα ένα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μια αρχή για τις συζητήσεις, τονίζοντας πως υπάρχει και άλλο Eurogroup την Δευτέρα.
«Θα ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας και αυτός θα ακούσει εμάς. Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η Αθήνα τους κανόνες», δήλωσε από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, τονίζοντας ότι έχει σημασία η μία πλευρά να ακούσει προσεκτικά την άλλη.
«Αν το κάνουμε αυτό και δουλέψουμε δημιουργικά μπορούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό. Αυτό θέλουμε εμείς στην Κομισιόν. Άλλωστε τόσο εμείς όσο και οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι για την παραμονή στο ευρώ», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους όρους. Σήμερα θα υπάρξει μία πρώτη επαφή και το σημαντικό Eurogroup θα σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως σήμερα όλοι έχουν «εποικοδομητική στάση», αλλά τόνισε πως οι κανόνες επιβάλλονται σε όλους και επομένως όλοι πρέπει να τους σέβονται.
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Παρόντες στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Μάλιστα λίγο πριν την έναρξη, της συνεδρίασης ο Γιάννης βαρουφάκης είχε συνάντηση γνωριμίας με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr