Η πρόταση θα έχει στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας, αλλά και τη διαμόρφωση εκείνου του χρονικού πλαισίου που χρειάζεται ώστε να υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση βασίζεται σε τέσσερα σημεία στόχους:
- δέσμη μεταρρυθμίσεων στην διαμόρφωση θα συμμετάσχει και ο ΟΟΣΑ
- αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ.
- υλοποιήσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
- πρόταση για τη διαχείριση του χρέους με αξιοποίηση swaps
Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.
Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τιςι ίδιες πληροφορίες, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τους ίδιους, επίσης, να αναφέρουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, ότι την Τετάρτη δεν θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο αισιοδοξούν ότι η πρόταση θα πυροδοτήσει συζητήσεις που θα διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης.
Η συμφωνία – γέφυρα έχει ως στόχο να ισχύσει για έξι μήνες, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι, εκλογών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να υπάρξει η νέα συμφωνία, που θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά οι «κόκκινες γραμμές» να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, παραμένουν. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η συμφωνία- γέφυρα να ονομαστεί «τεχνική παράταση» από τους εταίρους.
Κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, η κυβέρνηση διαπίστωσε καλή διάθεση και από την άλλη πλευρά και εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.
Γιώργος Αλεξάκης - Δημήτρης Αλεξόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr