Βεβαίως θα πρόκειται για ένα σκληρό τεστ αντοχής και στα όρια, οπές αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή που έχει καλή εικόνα του παρασκηνίου της διαπραγμάτευσης, ενώ τις τελευταίες ώρες κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί σε πρώτη φάση να κερδίσει δυο σημαντικές αν και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παραχωρήσεις.
Η πρώτη αφόρα τρίμηνη παράταση, υπό ασφυκτικό ωστόσο πλαίσιο και η δεύτερη σχετίζεται με τα 1,8 δισ. ευρώ περίπου που μας «χρωστά» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσό που προκύπτει από τις υπεράξιες που καταγράφει η ΕΚΤ, έχοντας αγοράσει με αντίστοιχο αυτού του ποσού discount, Ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.
Υπενθυμίζεται πως όταν η Κεντρική τράπεζα είχε προβεί στις συγκεκριμένες αγορές, ανέλαβε την αυτονόητη δέσμευση να μας επιστρέφει την διάφορα από την τιμή αγοράς και την πλήρη τιμή (ονομαστική) που κατέβαλε η Ελλάδα σε κάθε λήξη των συγκεκριμένων τίτλων.
Όμως επιλέχθηκε μια πολύπλοκη όσο και χρονοβόρος διαδικασία μια και ο σχεδιασμός είναι να επιστρέφει η ΕΚΤ την υπεραξία στα κράτη μέλη της ΕΕ αναλογικά με την συμμετοχή τους σε αυτή και εν συνεχεία οι χώρες επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια με σημαντική φυσικά καθυστέρηση αρκετών μηνών.
Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί πως αυτό το παράδοξο μπορεί να ανατραπεί με αποτέλεσμα να μας επιστραφούν άμεσα τα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία και φτάνουν για να καλυφθούν οι τρέχουσες «τρύπες» των ταμιακών αναγκών, δεδομένου πως μέχρι το καλοκαίρι δεν υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις καταβολής τοκοχρεολυσίων.
Το ζητούμενο όμως είναι τι ανταλλάγματα θα μας ζητηθούν στο μεθαυριανό έκτακτο eurogroup και στο προγραμματισμένο για τις 16 Φεβρουαρίου όπου εκεί αναμένεται να δοθεί και το πρώτο στίγμα για το πόσο διατεθειμένοι είναι να υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι.
A.Tάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr