Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας της χώρας έχουν περιορίσει το χρόνο εντός του οποίου η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τους επίσημους δανειστές της, την Ε.Ε., τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο S&P σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορισμένα «μαξιλάρια» ρευστότητας, καθώς πλησιάζουν οι αποπληρωμές ομολόγων προς τους επίσημους πιστωτές, γεγονός που περιορίζει την ευελιξία διαπραγμάτευσης.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας, με τη μορφή των εκροών καταθέσεων.
«Κατά την άποψη μας, μια διαιώνιση των συζητήσεων με τους δανειστές μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την μορφή της απόσυρσης καταθέσεων και στο δυσμενέστερο σενάριο, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απώλεια πρόσβασης στην χρηματοδότηση από έναν ύστατο δανειστή, οδηγώντας δυνητικά στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» σημειώνει ο οίκος.
Ο S&P εκτιμά επίσης ότι μετά την απόφαση της ΕΚΤ να άρει την εξαίρεση (waiver) για την καταλληλότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις πράξεις του ευρωσυστήματος, μετέφερε την ευθύνη του ύστατου δανειστή από την ΕΚΤ στην ΤτΕ, μέσω του ELA, ενώ αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα, θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (και συνεπώς και στην οικονομία της) αν η δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF δεν επεκταθεί πέρα από την ημερομηνία λήξης του στις 28 Φεβρουαρίου του 2015.
Ο οίκος σημειώνει αναφορικά με το CreditWatch σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές ολοκληρωθούν, με επαρκή επίσημη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις, θα το αφαιρέσει από την επόμενη αξιολόγησή του.
Διαφορετικά προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση αν αντιληφθεί ότι υπάρχει πιθανότητα για βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξαιτίας του ότι η επίσημη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί, ή αν οι απαιτήσεις για χρηματοδότηση έχουν επιδεινωθεί πέραν των εκτιμήσεων της S&P ή η εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας βρεθεί υπό «περισσότερη πίεση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr