Σε έκθεση που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα, η Goldman Sachs διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες ως προς την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, προβλέποντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ δεν θα ενεργήσεί μονομερώς και θα ακολουθήσει τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κράτη της ζώνης του ευρώ.
Ο οίκος αναφέρει πως το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ μετά από μια περίοδο έντονης πολιτικής έντασης, αλλά αναγνωρίζει ότι «οι κίνδυνοι της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη αυξήθηκαν πρόσφατα».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την απόφαση της ΕΚΤ να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος η Goldman Sachs σημειώνει πως στο τέλος Δεκεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 56 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, από 45 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, ποσό μικρότερο από τα 158 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2012.
«Η απόφαση της ΕΚΤ να αναστείλει την παρέκκλιση που επέτρεπε στα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξης κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις εκροές των καταθέσεων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τη πιο ακριβή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA)», σημειώνεται στην έκθεση. Πάντως οι αναλυτές της GS σημειώνουν πως η ιστορική εμπειρία από την Ελλάδα και άλλες χώρες δείχνει πως η ΕΚΤ είναι πιθανό να λάβει σχετικά γενναιόδωρη στάση ως προς την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. «Τούτου λεχθέντος, κάθε σενάριο που θέτει υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της ΕΚΤ είναι πιθανό να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες. Οι οικονομολόγοι μας δεν προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ενεργήσει μονομερώς και αναμένουν ότι θα ακολουθήσει τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κράτη της ζώνης του ευρώ», τονίζεται στην ανάλυση.
Η Goldman Sachs εκτιμά πως ο πολιτικός συμβιβασμός είναι δυνατός, αλλά δεν είναι πιθανόν να είναι απλός. Όπως σημειώνει, το πιο πιθανόν είναι ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ μετά από μια περίοδο έντονης πολιτικής δυνητικά έντασης. Την ίδια στιγμή οι οικονομολόγοι του οίκου αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη έχουν πρόσφατα αυξηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προχωρεί στην υποβάθμιση των τιμών -στόχων των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υποβαθμίζει σε Neutral από Buy τις αξιολογήσεις των Alpha και Εθνική. Η τιμή της Alpha Bank μειώνεται πλέον από τα 0,58 στα 0,55 ευρώ, η τιμή στόχος της Eurobank στα 0,20 ευρώ από τα 0,24 ευρώ, η τιμή στόχος της Τράπεζας Πειραιώς μειώνεται στο 1 ευρώ από 1,12 ευρώ και η τιμή της Εθνικής στο 1,90 από τα 2 ευρώ.
Όπως ξεκαθαρίζεται, ο υπολογισμός των ανωτέρω τιμών στόχων βασίζεται σε ένα σενάριο κατά το οποίο η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ανέπαφη και δεν εισάγεται έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr