Ο κ. Μίχαλος αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, τόνισε ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και έκανε λόγο για πολιτική πράξη πίεσης προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί όλους ανεξαιρέτως τους όρους που έχει θέσει η τρόικα και που αποδεδειγμένα οδηγούν τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση.
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θα πρέπει να καθίσουν ως εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνουν στροφή προς τον ρεαλισμό. Άμεση επιδίωξη και των δύο πλευρών πρέπει να είναι μια νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει στο ακέραιο και τις υποχρεώσεις της προς τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και φυσικά και των ευρωπαίων φορολογουμένων’, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει όλες εκείνες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τα φορολογικά έσοδα, θα κάνουν ευέλικτη και αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση και θα δίνουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων επενδύσεων.
«Το να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια οδυνηρή χρεοκοπία και μια βέβαιη έξοδο από το ευρώ, δεν πρέπει να είναι στις επιδιώξεις των εταίρων μας αλλά ούτε και στη διαπραγματευτική ατζέντα της νέας ελληνικής κυβέρνησης», υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια συμβιβαστική λύση, που θα είναι ικανή, να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά τους όργανα να αντιμετωπίσουν ορθολογικότερα την ελληνική κρίση, δίνοντας εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις που δε θα εξουθενώσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνική συνοχή».
Νωρίτερα, ο κ. Μίχαλος, συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία των Ευρωεπιμελητηρίων υπό τον πρόεδρo κ. Richard Weber, είχε συναντήσεις με τους κ.κ. Andrus Ansip, Εσθονό Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, κ. Cecilia Malmstrom, υπεύθυνη του τομέα Εμπορίου (TRADE), κ. Marianne Thyssen, υπεύθυνη του τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας στην Εργασία και κ. Elzbieta Bienkowska, υπεύθυνη του τομέα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ (GROW), όπου συζήτησαν τα αντίστοιχα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr