Ο ΥΠΟΙΚ, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση 4 έως 6 βδομάδων από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, για να βρεθεί συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου.
"Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους έως τον Ιούνιο", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είναι εφικτό, να δοθεί ένα τέλος στην ελληνική κρίση.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι αν κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά «γρήγορα» και υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».
Συνάντηση με Ιταλό ΥΠΟΙΚ
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, την Τρίτη και στο πλαίσιο των επαφών του με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους, συναντήθηκε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Ο κ. Βαρουφάκης , ενημέρωσε τον κ. Παντοάν, για τον «οδικό χάρτη» που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βγει η Ελλάδα, από την κρίση τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο.
Αναφερόμενος εκ νέου στην πρότασή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσει το χρέος, για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.
Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες. Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.
Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών δήλωσε από την πλευρά του, σίγουρος ότι θα βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα, καθώς είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη μέσω των δομικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα καθώς θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Ραντεβού με Ντράγκι και Σόιμπλε
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη Ρώμη αναμένεται να μεταβεί σε Φραγκφούρτη και Βερολίνο, όπου την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και την Πέμπτη με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ ,με τον Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ο κ. Βαρουφάκης θα βρίσκεται την Τετάρτη στην ΕΚΤ», είπε εκπρόσωπός της, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους αξιωματούχους με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί ο Έλληνας υπουργός.
Η παρουσία του Έλληνα υπουργού στη Γερμανία συμπίπτει με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει μεταξύ άλλων την παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Η ΕΚΤ δέχεται προς το παρόν να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση τους ομολογιακούς τίτλους τους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός ενός προγράμματος διεθνούς στήριξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr