Oι τράπεζες στερεύουν από εναλλακτικές για το κλείσιμο των χρηματοδοτικών κενών, η εξέγερση της Ελλάδας ενάντια στους όρους του προγράμματος διάσωσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε τραπεζικό πανικό και τελικά σε χρεοκοπία, αναφέρει το Bloomberg,επικαλούμενο Ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη τους επόμενου δύο μήνες με μια σειρά από κρίσιμα τεστ του αξιόχρεου της Ελλάδας, όπως η αποπληρωμή των 2,2 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια και προς το ΔΝΤ, την ώρα που γίνεται πιο αβέβαιη η τακτική της μετακύλισης έντοκων γραμματίων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει ήδη το όριο των 3,5 δισ. ευρώ σε κρατικά χρεόγραφα που η ΕΚΤ αναγνωρίζει ως collateral για την παροχή ρευστότητας. Εντωμεταξύ, τα φορολογικά έσοδα έχουν βουτήξει πάνω από 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας την κυβέρνηση εξαρτημένη από τις τράπεζες.
Αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην δέσμευση της να μην παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης μετά την λήξη του το Φεβρουάριο και η Ε.Ε. δεν προσφέρει εναλλακτική λύση, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν περίπου 30 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με τον ELA.
Ωστόσο και ο ELA βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης. Η ΕΚΤ θα εξετάσει την έκτακτη γραμμή ρευστότητας της ΤτΕ στις 4 Φεβρουαρίου και μπορεί να την κλείσει αν την κρίνει ακατάλληλη. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Το πρακτορείο σημειώνει ακόμα πως εφόσον επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους. H Eλλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εκδώσει το δικό της νόμισμα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr