Αν και ο κ. Ντέισεμπλουμ, τόνισε ότι έρχεται στην Αθήνα για μια πρώτη διερευνητική επαφή προθέσεων της νέας κυβέρνησης και όχι ως διαπραγματευτής, αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση θα γίνει σε χαλαρό κλίμα.
Tις πρώτες προειδοποιητικές βολές, ο πρόεδρος του Eurogroup, τις έριξε πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα.
«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ο κ. Ντέισεμπλουμ, αν και εκτίμησε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε «με κάθε ειλικρίνεια», ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
Παράλληλα έκρινε ότι εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα και «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει».
Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε τέλος με νόημα, για το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.
Από το υπουργείο Οικονομικών, λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, συνεργάτες του υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη διαμήνυαν ότι δεν θεωρούν τα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup «κεραυνό εν αιθρία», αλλά αντίθετα, επιβεβαιώνεται πως η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει και πως θα είναι σκληρή.
Πάντως μια πρόγευση των θέσεων που θα εκφράσει στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση, πήρε πρώτος ο κ. Σουλτς στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί από ελληνικής πλευράς η διαπραγμάτευση:
1. Του εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει ένα ελληνικό σχέδιο ευρύτατων μεταρρυθμίσεων με προτεραιότητες:
- την καταπολέμηση της διαφθοράς,
- την αποκατάσταση της διαφάνειας,
- σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση,
- απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.
2. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με αναθεώρηση προς τα κάτω των εξωπραγματικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020.
3. Για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε:
- ευρωπαϊκό επενδυτικό new deal, συμπληρωματικό στο πακέτο Juncker
- συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2014 – 2020
- εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που μπαίνει από το σύμφωνο σταθερότητας. Σε αυτό το σημείο μάλιστα κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι ο κ. Schulz το σχολίασε ως εξαιρετικά θετικό.
4. Αναγκαία μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επανέλαβε δηλαδή στον κ. Schulz την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ την Παρασκευή εκτός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα συναντήσει επίσης, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στο υπουργείο Οικονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr