Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο ιδιοκτήτης της Fairfax κ. Prem Watsa, ο οποίος θα επιδιώξει να χτίσει σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Ο λόγος για την τριήμερη πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν ήταν άλλος από τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες για αλλαγές στο τιμόνι των τραπεζών, στις οποίες το ΤΧΣ έχει την πλειοψηφία με εξαίρεση όμως, τη Eurobank, όπου η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 34 – 35%. Που σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις διαχειριστών ότι δύσκολα θα επιδιωχθεί η αλλαγή στη διοίκηση, αφού οι ιδιώτες επενδυτές έχουν την πλειοψηφία. Άλλωστε, η Fairfax κατέχει το 13,58%, η Capital το 19,37% και η Mackenzie το 5,84% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι φήμες ανατροφοδοτήθηκαν χθες από την παραίτηση του αντιπροέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς και πρώην απεσταλμένου της χώρας μας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη, με την αγορά να προεξοφλεί ότι θα αναλάβει κάποιο ρόλο είτε σε άλλη τράπεζα, είτε σε εποπτεύοντα φορέα. Άλλες πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν καραμπόλες από τράπεζα σε τράπεζα μεταξύ στελεχών που έχουν φροντίσει προεκλογικά να χτίσουν σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση.
Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν πάντως, πως με βάση όσα προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές διοικήσεων, καθώς Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ στην περίπτωση της Eurobank το 65% των μετοχών βρίσκεται ήδη σε ιδιώτες.
Οι μετοχές των τραπεζών που κατέχει το Δημόσιο έχουν περιορισμένα δικαιώματα, ενώ στην Alpha, Πειραιώς και Εθνική οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν δικαιώματα (warrants) βάσει των οποίων μπορούν να αγοράσουν το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ με προκαθορισμένη τιμή και χρονοδιάγραμμα.
Κανονικά, σημειώνουν, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του σχετικού νόμου πριν προβεί σε αλλαγές, αν και αυτό θα αποτελούσε αλλαγή των κανόνων με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση.
Πάντως, τραπεζικές πηγές αναγνωρίζουν ότι αν η νέα κυβέρνηση ζητήσει παραιτήσεις, στην πράξη είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την επιθυμία αυτή.
Αλλωστε και με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές στις διοικήσεις, επικαλούμενο λόγους στρατηγικού συμφέροντος.
Στ.K.Xαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr