Χαιρόμαστε που ακούμε πως στόχος των νικητών είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ, σημείωσε αλλά προσέθεσε πως «είναι νωρίς να πούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Πρέπει να αφήσουμε χρόνο στην νέα κυβέρνηση να δει πως θα προχωρήσει», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «θα επανέλθουμε στο θέμα στα μέσα Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Νταϊσελμπλουμ προγραμματίζει να έρθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και όπως είπε είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον προωθούμενο για νέο υπουργό Οικονομικών (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον Γιάννη Βαρουφάκη).
«Μίλησα μαζί του και εξέφρασε τη θέληση του να δουλέψει πολύ στενά μαζί μας. Μου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν λύσεις και για τις δύο πλευρές. Δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το χρέος ή τις μεταρρυθμίσεις, όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια», σημείωσε.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως καλό βήμα για την έναρξη των συζητήσεων ότι όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάκαμψης, τονίζοντας ότι : «η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα, αλλά σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να μην χαθεί".
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων ο Dijsselbloem σημείωσε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο χρόνος αυτός θα είναι αρκετός. «Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, δεν μπορούμε να ξέρουμε’, σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος για θέματα οικονομίας, P. Moscovici, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί δημιουργικά με τη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
«Θέλουμε η Ελλάδα να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θέλουμε να πληρώσει τα χρέη της και θα κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάτι που είναι καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Regling δήλωσε έτοιμος για τις διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και σημείωσε ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Όπως είπε το 2012 έγιναν κινήσεις που μείωσαν το κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό. Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του χρέους σε παρούσες αξίες κατά 40%. «Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε την σχέση χρέους προς ΑΕΠ αλλά και άλλες παραμέτρους όπως το πόσα ξοδεύονται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση.
ΔΝΤ: Έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα
Έτοιμο να συνεχίσει την παροχή στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε και το ΔΝΤ, με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, να δηλώνει πως προσβλέπει στις συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η κ. Lagarde, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, που δημοσιεύτηκε τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο ζήτημα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στον ρυθμό απονομής Δικαιοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr