Αυτό προκύπτει από μελέτη της Eurobank EFG, σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα τραπεζικά συστήματα και τις χρηματαγορές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2006 αναμένεται να κινηθεί, σε πραγματικούς όρους, μεταξύ 5,2% (στην Πολωνία) και 7,8% (στην Ρουμανία), έχοντας ως βασικούς συντελεστές τη σημαντική αύξηση τόσο της ιδιωτικής κατανάλωσης και των παγίων επενδύσεων. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες μάλιστα χώρες η οικονομική αυτή ανάπτυξη δεν έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αντίθετα, οι πληθωριστικές προσδοκίες είτε παραμένουν υπό έλεγχο (Πολωνία) είτε υποχωρούν (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία).Μόνο στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ουκρανίας, εξωτερικοί κυρίως παράγοντες έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2006.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών είναι μια πιθανή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ως απόρροια των πολιτικών εξελίξεων.Η Πολωνία κυβερνάται από έναν ασταθή πολιτικό συνασπισμό, στη Σερβία έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές και στην Τουρκία αναμένονται εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες.Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, τυχούσα χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει υπερθέρμανση των οικονομιών των χωρών αυτών με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.Ήδη αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν επισημάνει ότι, σε περίπτωση υπέρμετρης αύξησης των δημοσίων δαπανών, θα είναι αναγκασμένες να ασκήσουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Πιο αναλυτικά:
Η Βουλγαρία, ενόψει της επικείμενης ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2007, συνεχίζει να σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 ανήλθε σε6,6% σε ετήσια βάση, έναντι 5,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2006, και 5,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2006. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2006 θα ανέλθει στο 6% για το σύνολο του έτους. Παράλληλα, τα δημοσιονομικά μεγέθη σημειώνουν σημαντική βελτίωση. Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, έναντι στόχου του 3% του ΑΕΠ.
Στον αντίποδα, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη συνοδεύεται από την διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό ανήλθε σε 14,5% σε ετησιοποιημένη βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2006, αλλά στην συντριπτική του πλειοψηφία χρηματοδοτείται από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Παρά τους περιορισμούς στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, αυτός κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο (αύξηση 33,8% για τα νοικοκυριά και 17,3% για τις επιχειρήσεις). Με δεδομένο ότι οι ρυθμοί αύξησης πιστωτικής επέκτασης δεν έχουν μειωθεί, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας σχεδιάζει την σταδιακή απόσυρσή τους.
Η Ρουμανία, θα αποτελεί επίσης μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2007.Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 στο 7,8% σε ετήσια βάση, έναντι 6,9% το πρώτο τρίμηνο, και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2005. Συμπερασματικά, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για όλο το 2006 θα ανέλθει στο 7,5% για το σύνολο του έτους 2006. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτεί το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που το δεύτερο τρίμηνο του 2006 ανήλθε στο 9,4% του ΑΕΠ σε ετησιοποιημένη βάση. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για τους πρώτους εννέα μήνες του 2006 ανήλθε στο 51% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της κυβέρνησης της Ρουμανίας να επιταχύνει τις δημοσιονομικές δαπάνες για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και να μετατρέψει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού από 1,1% του ΑΕΠ το Σεπτέμβριο του 2006, σε έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ μέχρι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr