Την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να ανακοινώσει τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE.
Οδηγό για τον Μάριο Ντράγκι πάντως αποτελεί η δέσμευσή του ότι θα κάνει περνάει από το χέρι του για να προστατέψει το ευρώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινείται σχεδόν σε μηδενική βάση , δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την απόκρουση του αποπληθωριστικού σπιράλ.
Σύμφωνα με το Reuters, τρία είναι τα βασικά σενάρια:
- η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ποσοτική χαλάρωση (QE) με την αγορά κρατικών ομολόγων σε ποσότητες ανάλογες με τη συμμετοχή του κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ στην τράπεζα.
- οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν το χρέος των δικών τους κυβερνήσεων, έτσι ώστε ο κίνδυνος να παραμένει εντός της χώρας.
- η ΕΚΤ θα αγοράζει μόνον χρεόγραφα με αξιολόγηση «ΑΑΑ», κάτι που θεωρείται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να στραφούν προς το χρέος κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ με καλύτερες αποδόσεις.
Βασικό στοιχείο αποτελεί και η δυναμική του προγράμματος, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσό που θα ρίξει η ΕΚΤ στην αγορά στα 500 εκατ. ευρώ και τους αναλυτές να ζητούν "ρουκέτα" 1 τρισ. ευρώ στο νέο μπαζούκα που ετοιμάζει η Φρανκφούρτη για να μην απογοητευτούν οι αγορές.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, της Wall Street Journal η πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων 50 δισ. ευρώ το μήνα.
Οι αγορές από την άλλη πλευρά, προεξοφλούν πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ, ωστόσο οι ενστάσεις του Βερολίνου μπορεί να ματαιώσουν τις προσδοκίες, τους.
Ενδεικτικό της στάσης της Γερμανίας είναι ότι μέχρι την ύστατη στιγμή η Μέρκελ απευθύνει καλυμμένες συστάσεις στον Μ.Ντράγκι να μην στείλει λανθασμένα μηνύματα που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Λίγες ώρες μάλιστα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, διακρίνεται καθαρά ένας πυρήνας τραπεζιτών που φέρονται αποφασισμένοι να συγκρατήσουν την ορμή του Μάριο Ντράγκι.
Πρόκειται για τον πρόεδρο της (επίσης στην Φραγκφούρτη εδρεύουσας) Κεντρικής Τράπεζας της γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, που μετέχει ασφαλώς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, και για την άλλη Γερμανίδατη Σαμπίνε Λάουτενσλεγκερ, που διαδέχθηκε πέρυσι τον Γεργκ Ασμουσεν.
Οι τραπεζίτες αυτοί, μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, πιθανότατα θα συμπήξουν μέτωπο που θα αποτρέψουν τον Ντράγκι να λάβει μέτρα «μπαζούκα» για την στήριξη του ευρώ - και ήδη, σύμφωνα με τους Financial Times, με παρέμβαση της Γερμανίας αποφασίσθηκε να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει ο Ιταλός ευρωτραπεζίτης.
Για τους Γερμανούς και τους συνοδοιπόρους τους η περίφημη ποσοτική χαλάρωση αποτελεί ένα γιατρικό που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.
Άλλωστε, η κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αλλά και η Καγκελαρία επιμένουν ότι πραγματική απειλή για τις οικονομίες συνιστά ο πληθωρισμός και όχι ο αποπληθωρισμός.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα η αγωνία είναι μεγαλύτερη, καθώς υπάρχει φόβος η Ελλάδα να εξαιρεθεί -τουλάχιστον στη φάση αυτή- από το πρόγραμμα, «χάνοντας» έως και 16 δισ. ευρώ, καθώς με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά για το πρόγραμμα QE, θα μπορούσαν να αγοραστούν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ, εκτίμηση που εξέφρασε την, Τρίτη, και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Στελέχη των σημαντικότερων οίκων αξιολόγησης σε διεθνές επίπεδο επισήμαναν την Τετάρτη ότι εάν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, το οποίο είχε αναβαθμιστεί πρόσφατα.
Νωρίτερα μάλιστα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Άρντο Χάνσεν αναφέρθηκε ανοικτά στις επιφυλάξεις που υπάρχουν, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. «Όταν υπάρχει μια πιθανότητας κάποιος να έρθει και να πει “θα αναδιαρθρώσω το χρέος μας”, το να δεσμευθούμε να αγοράσουμε τα ομόλογα της χώρας του είναι στα όρια αυτού που πρέπει να εξεταστεί», είπε ο Χάνσεν.
Για τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor's, Moody's, Fitch και DBRS, εάν η Ελλάδα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτό θα εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το σημαίνει μια τέτοια απόφαση, που θα έχει μεγάλο πολιτικό συμβολισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr