Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι «για μεγάλο χρονικά διάστημα δεν πρόσκειτο στον ΣΥΡΙΖΑ». Από το 2010, όταν οι αναλύσεις του άρχισαν να έρχονται σε αντίθεση με τις επιβεβαιώσεις των πολιτικών, και ο ίδιος υποστήριζε ότι η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία, πολλοί ήταν οι πολιτικοί που τον πλησίασαν, όπως αναφέρει. Όμως, από όλους, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που του πρότεινε την εφαρμογή του συνόλου των προτάσεών του για τη χώρα, καθώς υπήρξε σταδιακή προσέγγιση των θέσεων τους.
«Όταν ένας ηγέτης στο προτείνει δεν μπορείς να το αρνηθείς» σημειώνει, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις του, καθότι «το μόνο σίγουρο στην Ελλάδα είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, παρόλα αυτά όταν έχεις μια ευκαιρία το προσπαθείς».
Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης απαντά:
«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες.
Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα- χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει.
Ο Έλληνας οικονομολόγος, στη συνέχεια, ασκεί αυστηρή κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στον Μάριο Ντράγκι:
«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σ.σ. Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι.
Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό "νέο δεδομένο" για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».
Ο τελευταίος πυλώνας, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση ενδεχόμενης άρνησης της Γερμανίας σε αυτές τις προτάσεις, ο οικονομολόγος απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει», προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάμε είναι να δαπανώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πιο έξυπνα και να μην καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, όπως τώρα.
«Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας, αναρωτιέται και προσθέτει: «Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε».
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει επίσης ότι θεωρεί «ανόητη την ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα», σημειώνοντας: «Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ιστορία. Και το ερώτημα είναι, γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία);».
«Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ»
Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία σχολίασε την συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας αναλυτικά: «Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την «ποσοτική χαλάρωση» για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον «θάνατο» της Ελλάδας.
Λέει: «Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος»! Απορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί «Ηλιθιότητα»!Απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές»!
Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων!
Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!».
ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά ενδεχόμενη εξαίρεση από το QE της ΕΚΤ
Αν τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνουν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αυτό θα είναι ένα γεγονός που θα πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά και θα τον βαραίνει εξολοκλήρου, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
«Χαιρόμαστε που έστω και τώρα ο κ. Σαμαράς ανακάλυψε τη διαφοροποίηση του κ. Ντράγκι στα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης έναντι της συμμάχου του κ. Μέρκελ», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr