Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε συνομιλία μαζί τους, τόνισαν ότι η βιομηχανία θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς ρευστότητας αν διεκδικούσε νομικά τις οφειλές που τις έχουν δημιουργήσει εταιρείες που εμπορεύονται ζάχαρη. Μιλούν κατά βάση για δύο ελληνικές και μία κυπριακή, οι οποίες εμφανίζονται να οφείλουν στην ΕΒΖ πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν και άλλες μικρότερες εμπορικές εταιρείες, τότε η "τρύπα" στα ταμεία της εισηγμένης ξεπερνά τα 72 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, κατηγορούν την νυν διοίκηση της εταιρείας η οποία δεν διαθέτει τα 18 εκατ. ευρώ που συμφώνησε τράπεζα να δοθούν για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και αντί αυτού, όπως λένε η διοίκηση του διαμήνυσε ότι θα πάρουν 11 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ οι εργαζόμενοι. Λύση που όπως αναφέρουν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μόνο αν η διοίκηση της ΕΒΖ εμφανίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του υπολοίπου προς τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με παραγωγούς, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς 4.000 παραγωγοί που διαχειρίζονται 70- 75.000 στρέμματα με τεύτλα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μία καλλιέργεια που όπως φαίνεται με την πολιτική που ακολουθείται δεν υπάρχει γραπτή εγγύηση. Κατά τους ίδιους, κανείς παραγωγός από την στιγμή που δεν υπάρχει σαφή στρατηγική δεν ξέρει τι να κάνει, αν δηλαδή πρέπει να δεσμεύσει τα χωράφια του ή όχι. Οπως αναφέρουν είμαστε στο παρά πέντε καθώς μέσα στο Φεβρουάριο πρέπει να ξεκινήσει η σπορά και κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτηρηστικό της ανευθυνότητας που υπάρχει είναι ότι σήμερα 2.500 στρέμματα παραμένουν ασυγκόμιστα και κανείς δεν λέει τίποτα με τα τεύτλα να μαραίνονται.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου