Όλες οι δηλώσεις πηγάζουν από ένα δεδομένο: ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του για την διαπραγμάτευση αλλά και το κούρεμα του χρέους, αντιμετωπίζονται πλέον ως προγραμματικές δηλώσεις μιας εν δυνάμει κυβέρνησης.
Μέρκελ: Αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων
Με αφορμή τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της δυναμικής που έχει αποκτήσει, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έστειλε νέο μήνυμα – παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τους ψηφοφόρους, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα και επανέλαβε ξεκάθαρα και με σαφήνεια ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων». Με αυτές τις τρεις λέξεις η καγκελάριος της Γερμανίας κωδικοποίησε όλη την στρατηγική των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας: Η βοήθεια θα συνεχιστεί εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Γιούνκερ : Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που υπάρχουν και να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας..
«Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα. Αλλά περιμένει ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί στους εταίρους της», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Λαγκάρντ: Η αναδιάρθρωση χρέους θα έχει συνέπειες για την Αθήνα
Παράλληλα στην πρώτη της παρέμβαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μετά τις εκλογές θα έχει συνέπειες για αυτόν που έχει βάλει την υπογραφή του στις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες.
«Επί της αρχής, οι συλλογικές προσεγγίσεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά την ίδια στιγμή το χρέος είναι χρέος και αποτελεί ένα δεσμευτικό συμβόλαιο», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στους Irish Times.
Μοσκοβισί : Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, βάζει φρένο στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας, από το ευρώ, και μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το think tank Bruegel, με θέμα την «Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», έκανε σαφές ότι «Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Οι ελληνικές εκλογές είναι μία πρόκληση, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή», τόνισε ο Μοσκοβισί. Όπως είπε, η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο που θα επικρατήσει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και τόνισε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση.
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα μιλήσουμε με την επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι δεσμεύσεις της χώρας.
Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις (από την πλευρά του Eurogroup και από την πλευρά της Ελλάδας), οι οποίες θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Όπως σημείωσε, το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που θα συζητηθεί με την επόμενη κυβέρνηση.
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχους στο Reuters: Η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο για τη διαχείριση ενός grexit
Ταυτόχρονα Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχους μιλώντας στο Reuters, τόνισε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά την καρδία, αφού στην ουσία η Ευρώπη δεν έχει έτοιμο ένα σχέδιο διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης …
«Μόνο και μόνο η απειλή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ταρακουνήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης σε μια πολύ εύθραυστη περίοδο. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν έχουν έτοιμο ένα σχέδιο διαχείρισης του κινδύνου αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου μετά τις εκλογές και αυτό είναι λάθος» ανέφερε ο ανώτατος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχους στο Reuters.
O ίδιος υποστήριξε πως είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα Grexit, αλλά υπογράμμισε πως μια σειρά από λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. «Δεν θα έχουμε “Grexit”. Δεν είναι όπως το 2012, αλλά μπορεί να έρθουμε κοντά σε αυτό που συνέβη τότε, ειδικά αν υπάρξουν σημάδια ενός bank run» επισήμανε.
Σύμφωνα με ορισμένους άλλους αναλυτές, ενώ ο κίνδυνος να επαναληφθεί το χάος που επικράτησε το 2012 είναι μικρός βραχυπρόθεσμα, δεν πρέπει να υποτιμήσει κανείς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός Grexit.
«Ένα Grexit δεν θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα για την ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, θα προκαλέσει το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει συνοχή εντός της ευρωζώνης και αν είναι εφικτός ο απώτατος στόχος της ολοκλήρωσης» πρόσθεσε.
Ο Colin Ellis, επικεφαλής της Moody’s για το κρατικό χρέος στην Ευρώπη, δήλωσε πως ο κίνδυνος ενός Grexit είναι «σημαντικά χαμηλότερος» σε σχέση με το 2012, αλλά προειδοποίησε πως θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
«Ναι, τα κανάλια μετάδοσης έχουν μειωθεί, αλλά οι Ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να συγκρατήσουν τις πιέσεις που θα ασκηθούν από ένα Grexit, γιατί ο αντίκτυπος θα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί» προειδοποίησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr