Παρά το ρωσικό "κανόνι" στον ελληνικό τουρισμό το περασμένο καλοκαίρι, οι επιχειρηματίες του κλάδου διατηρούσαν τις ελπίδες τους για μια ανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής αγοράς το 2015. Ωστόσο, η αγορά αυτή συνεχίζει να κλυδωνίζεται, με τον κατάλογο των ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων που βάζουν λουκέτο να συνεχίζει να μακραίνει. Η οικονομία της χώρας δέχεται ισχυρό πλήγμα από την διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ καθιστά την Ελλάδα ακριβό προορισμό για τους Ρώσους και δημιουργεί ανησυχίες για μείωση των κρατήσεων.
Το ρούβλι δεν είναι το μόνο πρόβλημα
«Η πτώση του ρουβλίου θα επηρεάσει σίγουρα το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα», σημειώνει στο reporter.gr ο Γιώργος Μασμανίδης, γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Mouzenidis travel, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. «Ο Ρώσος δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για ταξίδια. Μπορεί να μην κάνει την κράτηση του από νωρίς, αλλά το ταξίδι θα το κάνει. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια μείωση στο τουριστικό ρεύμα λόγω της ισοτιμίας του νομίσματος, αλλά δεν θα είναι μεγάλη», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Μασμανίδη, ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα το μερίδιό της στη ρωσική τουριστική αγορά πηγάζει από αλλού, δηλαδή από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει από την άνοιξη του 2015 νέο σύστημα θεωρήσεων βίζας Σένγκεν (VIS), το οποίο θα βασίζεται σε βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων δακτυλικά αποτυπώματα δέκα δακτύλων.
Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι πολίτες για να ταξιδέψουν σε χώρες εντός Σένγκεν θα πρέπει να προμηθευτούν βιομετρικά διαβατήρια, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέλθουν στο προξενείο της χώρας που θέλουν να επισκεφθούν στη Ρωσία και να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
«Στη Ρωσία υπάρχουν τρία ελληνικά προξενεία και είναι μια τεράστια χώρα. Είναι λοιπόν προφανές ότι ένας κάτοικος Σιβηρίας δεν θα ταξιδέψει μέχρι τη Μόσχα για να επισκεφτεί το προξενείο, ώστε να κάνει διακοπές μετά στην Ελλάδα. Και φυσικά θα υπάρξουν και αυτοί που δεν θα θελήσουν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», σχολιάζει ο κ. Μασμανίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρόθεση της ΕΕ να εφαρμόσει τη διαδικασία αυτή από τον Απρίλιο του 2015, άρα στην περίπτωση αυτή το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα θα επηρεαστεί δραστικά.
Να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε υπέρ της γειτονικής Τουρκίας για την οποία επίσης η Ρωσία είναι μια βασική δεξαμενή τουριστών.
Η φημολογία του Grexit δεν… τρομάζει τον τουρισμό
Εν τω μεταξύ, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε για τον ελληνικό τουρισμό η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα και η επακόλουθη πολιτική αβεβαιότητα. Η διεθνής συζήτηση αναφορικά με ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την διεθνή τουριστική κίνηση προς τη χώρα το 2015 και τον ρυθμό των κρατήσεων.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν, όμως, στο reporter.gr ότι δεν αναπτύσσεται καμία αρνητική τάση για την Ελλάδα και ότι οι κρατήσεις συνεχίζονται κανονικά. Βέβαια, η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη τον Φεβρουάριο, τον μήνα δηλαδή που γίνεται ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων και υπάρχει εκδηλωμένη τάση.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι φόβοι που έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα για αναζωπύρωση μια κρίσης του ελληνικού τουρισμού αποτελούν απλές ανησυχίες, οι οποίες δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Τονίζουν ότι ο κόσμος δεν επηρεάζεται από τη φημολογία και ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του 2011 και του 2012.
Η επίδοση του τουρισμού εξαρτάται πάντα από την… ψυχολογία που δημιουργείται και γι’ αυτόν τον λόγο είναι συμπεφωνημένη στάση των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού να "διασκεδάζουν" τυχόν ανησυχίες των συνεργατών τους στο εξωτερικό.
Βασικό είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει η αισιοδοξία ότι όποια κι αν είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αυτή θα συνεργαστεί με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr