Σύμφωνα με το report, πάντως και το 2014, τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από υπηρεσίες στην Ευρώπη θα βρεθούν σε “στενωπό”, που ποσοστιαία θα μεταφραστεί σε μείωση κατά 1,8%. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, η συγκεκριμένη επίδοση συνιστά σημαντικά βελτίωση έναντι του 2013, όταν τα έσοδα των ευρωπαϊκών παρόχων από υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 4%, διαμορφούμενα σε €252,8 δις.
Σημειώνουν δε ότι οι ενδείξεις, για το τρέχον έτος, συγκλίνουν υπέρ της σταθεροποίησης στην ευρωπαϊκή αγορά των Τηλεπικοινωνιών, η οποία πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, δεν θα μπει σε ρυθμό ανάκαμψης πριν από το 2016.
Τελευταίο θετικό έτος, για τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από υπηρεσίες, ήταν το 2008, οπότε τα έσοδα από υπηρεσίες στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν κατά 1,1%, προτού εισέλθουν σε ένα αδιάκοπο πτωτικό σερί.
Ενδεικτική της πορείας του κλάδου είναι η διαπίστωση της έκθεσης ότι το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία στην ΕΕ-28 μειώθηκε κατά περίπου 25% την περίοδο 2008 - 2014. Μάλιστα, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι οι αρνητικές αυτές επιδόσεις σημειώνονται παρά τη συνεχή αύξηση του αριθμού των χρηστών σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά και τη συνεχιζόμενη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας.
Ανταγωνισμός με ΟΤΤs
Η έκθεση του ΕΤΝΟ στέκεται ιδιαίτερα και στο θέμα του εντεινόμενου ανταγωνισμού, που δέχονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη από τους OTTs (Over the top players), όπως η Google και το Facebook, Twitter (σσ αποτελεί πάγια κριτική των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών ότι οι OTTs λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, “πατούν” πάνω στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα χωρίς να πληρώνουν, εξασφαλίζοντας υπερκέρδη).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εσόδων των ΟΤΤs από υπηρεσίες, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, βαίνουν αυξανόμενοι. Συγκεκριμένα, για το 2014 εκτιμούν ότι κινήθηκαν ανοδικά κατά 18%, ενώ για φέτος προβλέπεται αύξηση κατά 17%.
Επενδυτική “ψαλίδα”
Ως συνέπεια της κατήφειας στον κλάδο, η έκθεση διαπιστώνει ότι το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών - και λιγότερο των ιαπωνικών - τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σε επίπεδο επενδύσεων, όχι μόνο παραμένει, αλλά και διευρύνεται. Σύμφωνα με το report, η ψαλίδα συνέχισε να μεγαλώσει εις βάρος των ευρωπαϊκών παρόχων, των οποίων οι επενδύσεις, το διάστημα 2012 – 2013, μειώθηκαν κατά 0,4%, όταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίστηκε η επενδυτική δραστηριότητα και μάλιστα, ήταν αυξημένη κατά 5,7% (κατά μέσο όρο).
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr