Η ανατίμηση αυτή, που έφτασε ακόμα και το 30%, συμπαρέσυρε τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα ύψη, που στο συγκεκριμένο νόμισμα μαζί με τις θυγατρικές στην Ανατολική Ευρώπη εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, ότι μπορεί να υπερβαίνουν το ποσό των 8,5 δισεκ ευρώ .
Μόνο, πάντως, στη Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, η κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε ανατίμηση σε μία μέρα κατά 520 εκατομμύρια περίπου 31.000 δάνεια, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες.
Ήδη τα τμήματα στεγαστικής, επιχειρηματικής πίστης (εκεί τα δάνεια είναι λιγότερα και με περισσότερες ρήτρες) αλλά και τα treasury των μεγάλων τραπεζών έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί και προσπαθούν να δουν πού θα κάτσει η «μπίλια». Εξετάζουν παράλληλα σε ποιο ποσοστό μπορεί η μείωση των επιτοκίων του ελβετικού φράγκου να διαμορφώσει το κόστος για τα δάνεια αυτά, που πάντως έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες από την ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος.
Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), μείωσε τo επιτόκιο του ελβετικού φράγκου, στο -0,75%, τονίζοντας πως το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο, αλλά λιγότερο από πριν.
Παράλληλα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ-1,25% και -0,25%, ενώ ανέφερε ότι εγκαταλείπει το «στόχο» της ελάχιστης ισοτιμίας ( μέχρι νεωτέρας )με το ευρώ (1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ).
Στελέχη πάντως τραπεζών με τα οποία συνομίλησε το Reporter συστήνουν αναμονή καθώς μετατροπές σε άλλο νόμισμα (ευρώ) πλέον δεν είναι συμφέρουσες. Θεωρούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δουν πού θα διαμορφωθεί η ισοτιμία και παράλληλα ετοιμάζονται για σειρά ρυθμίσεων (επιμήκυνσης αποπληρωμής κτλ) ώστε να μην καταστούν αυτά τα δάνεια κόκκινα.
Στο σημείο αυτό πάντως κρύβεται άλλη μια παγίδα για τις τράπεζες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος λόγω αύξησης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών να υπάρξει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, πέρα από την επιβάρυνση του όγκου των ήδη υφιστάμενων κόκκινων δανείων σε ελβετικό.
Πάντως φωνές εδώ και καιρό που προειδοποιούσαν τις διοικήσεις των τραπεζών γ΄ αυτο το ενδεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ένα μήνα περίπου υπήρξε σχετική έκθεση της Barclays που εφιστούσε το ενδεχόμενο «σπασίματος» της σταθερής ισοτιμίας. Ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που «γύρισαν» τα δάνειά τους έγκαιρα σε ευρώ και οι υπόλοιποι βλέπουν πλέον το χρέος τους να να εκτινάσσεται στα ύψη.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ήδη είναι σε εξέλιξη δικαστικές προσφυγές δανειοληπτών για την εκτίναξη των δανείων πριν το σπάσιμο. Κύριο επιχείρημα ότι οι τράπεζες δεν ενημέρωναν τους δανειολήπτες για τους συναλλαγματικούς κινδύνους αυτών των προϊόντων. Μάλιστα μέχρι στιγμής υπάρχει απόφαση από το Πρωτοδικείο Ξάνθης για ασφαλιστικά μέτρα που ζητεί το δάνειο να αποπληρώνεται με την τιμή που είχε το φράγκο την ημερομηνία σύναψης του δανείου.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που έχουν συναφθεί στην ελληνική αγορά είναι στεγαστικά, με διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη και δόθηκαν κυρίως τα έτη 2006 – 2009
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr