Κύριο σημείο αναφοράς όλων των δημοσιευμάτων, αποτελεί η αυξημένη πλέον πιθανότητα της νέας κυβέρνησης να ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είτε αυτοδύναμα είτε με συνεργασία άλλων κομμάτων και η θέση του ότι θα διαπραγματευτεί όρους για την απομείωση του σε βάθος χρόνου.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αρνείται κάθε συζήτηση προεκλογικά, ο διεθνής Τύπος εστιάζει στα πιθανά σενάρια που μπορεί να «παίξουν» με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Την αρχή έκανε η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit», υποστηρίζει πως εν αντιθέσει με τις εκλογές της Ελλάδας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.
Σύμφωνα με τους Financial Times εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του για αναδιάρθρωση του χρέους.
Η βρετανική εφημερίδα ξεκαθαρίζει πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα ήταν μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα, σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο Πέτερ Ντε Κίζερ επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Paribas Fortis, εκτιμώντας σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L' Écho», ότι η Ελλάδα δεν μπορεί βασίζεται σε νέα επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους της και πως η μόνη λύση θα ήταν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον Ντε Κίζερ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει, να επιβάλει στις άλλες χώρες του ευρώ νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της, λόγω του ότι:
- ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει πλέον απομακρυνθεί
- μετά την αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών, η πιθανότητα να λάβει η ίδια χώρα νέα μείωση χρέους δεν κρίνεται ως πολιτικά επωφελής και είναι επομένως αρκετά απίθανη
- η υπομονή απέναντι στους Έλληνες έφτασε τα όριά της
- είναι δύσκολο να προωθήσει κανείς την ιδέα νέας απομείωσης του χρέους για τους Έλληνες, την ώρα που η Ισπανία και η Πορτογαλία που θα έχουν επίσης εκλογές εντός του έτους, θα πρέπει να υπερασπιστούν την πολιτική περιορισμού των δαπανών
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Paribas Fortis σημειώνει επίσης ότι «εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των θεσμικών δανειστών (κατά 80%) και υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αποδεχθούν αναδιάρθρωσή του, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να διαγράψουν μέρος του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Κριστιάν Νουαγιέ, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να εξετάσει μια νέα χαλάρωση του βάρους του ελληνικού χρέους και να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων προς την Ελλάδα.
«Στις παρούσες συνθήκες, κάποιος πρέπει να σκεφτεί αν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής είναι κατάλληλο, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαπραγματευτούν οι πιστωτές με τους δανειολήπτες» είπε ο κ. Νουαγιέ, προσθέτοντας ωστόσο πως: «Κάθε αναδιάρθρωση χρέους έχει μεγάλο κόστος όσον αφορά την εμπιστοσύνη. Είναι κάτι που θες να χρησιμοποιήσεις μόνο ως τελευταίο καταφύγιο και με τον πιο φιλικό τρόπο με τους δανειστές».
Πάντως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, την Δευτέρα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση που θα είχε στο γερμανικό προϋπολογισμό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι απλά ξεκαθάρισε ότι «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr