Αν και σε επίπεδο ειδησεογραφίας η Παρασκευή δεν ήταν καλή μέρα, η αγορά αντέδρασε αντανακλαστικά και έδωσε κέρδη έπειτα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι αναμένει επίθεση των αγορών από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η αγορά ανησυχεί ως προς τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ ως προς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως αναφέρουν Bloomberg και Reuters, η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα ή τέλος πάντων ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αξιολόγηση χειρότερη από ΒΒΒ-. Πρόκειται για διαρροή που έρχεται σε δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, αφού μετά τις εκλογές, ο χρόνος που απομένει για να διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές είναι μόλις μερικών ημερών. Που σημαίνει ότι η χώρα ενδέχεται να βιώσει σοβαρά ζητήματα που άπτονται της ρευστότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «από την αρχή της χρονιάς φαίνεται ότι οι ελληνικές μετοχές θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία καθώς οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο στο εξωτερικό ή τις ανακοινώσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό που έχει αλλάξει από πέρυσι είναι η ένταση της μεταβλητότητας καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει η τυπική συνεδρίαση σταθεροποίησης. Η νευρικότητα είναι έκδηλη, οι διακυμάνσεις κινούνται σε μεγάλο βάθος τιμών και ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εξάντληση των συναλλακτικών όγκων. Είναι ακόμα ενδεικτικό ότι σε δεικτοβαρείς εταιρίες που βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Frigoglass, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΙG) η προσφορά τίτλων δεν παρουσιάζει κάποια κόπωση ενώ η πίεση σταδιακά βγαίνει και σε μετοχές που μέχρι πρότινος είχαν διαφοροποιηθεί αισθητά από την υπόλοιπη αγορά (Jumbo, Aegean, FF Group)».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «οι διακυμάνσεις τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις ανησυχίες που αφορούν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αφενός το σχήμα που θα κυβερνήσει μετά τις 25 Ιανουαρίου αφετέρου το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας. Καθημερινά δε υπάρχει σταθερή ροή αναλύσεων από το σύνολο των επενδυτικών οίκων που παρακολουθεί την ελληνική αγορά ενσωματώνοντας και αναλύοντας κάθε νέα πληροφορία ή δημοσκοπική τάση. Αν και οι συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση δύο ή τριών κομμάτων η χρονική απόσταση από την ημερομηνία των εκλογών αφήνει ακόμα ανοικτά πολλά ενδεχόμενα που αφορούν τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν αλλά και την στρατηγική εκλογή του τρίτου κόμματος».
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε σχετικά εύκολα τις 800 μονάδες και η «αναπήδηση» από την περιοχή των 750 μονάδων έχει τον χαρακτήρα της τεχνικής διόρθωσης. Αν και η αγορά δεν εισήλθε σε έντονα υποτιμητικές ζώνες στους ταλαντωτές η γρήγορη υποχώρηση των τιμών από την αρχή του έτους (-7,8%) έδωσε λόγους αντίδρασης χωρίς να αλλάζει επί του παρόντος την κυρίαρχη πτωτική τάση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 870 μονάδες ή να αναλώσει ικανό χρόνο στα επίπεδα των 800 μονάδων ώστε οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι να προσεγγισθούν παθητικά. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πρόσφατη διαγραμματική εικόνα οι 800 μονάδες μάλλον τείνουν να αποτελέσουν το πέρας της ανοδικής διόρθωσης από τις 757 μονάδες σενάριο το οποίο ενισχύεται και από τα επιμέρους διαγράμματα που συνθέτουν την συνολική εικόνα.
Την ίδια ώρα σε νεότερη έκθεσή της (μία μέρα μετά το «κούρεμα» της τιμής στόχου των τραπεζών), η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, έναν παράγοντα που μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών. Η νέα ελληνική κυβέρνηση – ακόμη και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ – ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα έρθει σε συμφωνία με την τρόικα, με δεδομένο ότι τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Η πρώτη εβδομάδα του χρόνου για το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 6,78%, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε την Παρασκευή κέρδη 2,35%, κλείνοντας στις 779,56 μονάδες. Η εικόνα στην αγορά είναι απογοητευτική. Παρά την αντίδραση, λίγοι ήταν εκείνοι οι traders που ανέλαβαν το ρίσκο. Οι πρωταγωνιστές της αντίδρασης, σύμφωνα με την αγορά ήταν κυρίως εγχώρια χαρτοφυλάκια και γενικότερα εκείνοι που δεν επιθυμούν ενόψει εκλογών διάλυση των πάντων! Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους χρηματιστές δεν είναι ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θεωρείται εν πολλοίς προεξοφλημένο. Εκείνο για το οποίο αγωνιούν οι ξένοι είναι η στάση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αν γίνει κυβέρνηση και βεβαίως η πολιτική που θα ακολουθήσει. Δηλαδή, αν θα επιβάλει φόρους στις επιχειρήσεις και στο Χρηματιστήριο ή το αν θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών. Η αντίδραση που βγήκε την Παρασκευή ήταν κυρίως αντανακλαστική, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, χωρίς να θεωρούν ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για καλύτερη κίνηση της αγοράς το επόμενο διάστημα και ειδικά όσο θα «συγκλίνουν» οι μυλόπετρες της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά την άποψή τους θα ήταν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός να διατηρηθεί η στήριξη των 750 μονάδων, διότι τυχόν διάσπασή τους θα φέρει την αγορά αντιμέτωπη με πολυετή χαμηλά. Αρκεί να σημειωθεί ότι το περίφημο 1987 που έγινε το μεγάλο κραχ της αγοράς, τα υψηλά του δείκτη τότε ήταν οι… 500 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αποτιμήσεις έχουν… «διαλυθεί». Με όρους p/e η αγορά διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα του 12 – 14, ευθέως ανταγωνιστικό με άλλες ώριμες αγορές της Ευρώπης.
Στην ανάλυσή της για την αγορά η Merit Χρηματιστηριακή τονίζει πως, «η διατήρηση του επιπέδου των 750-800 μονάδων αναδεικνύει μία σχετική ψυχραιμία των λίγων πλέον συμμετεχόντων. Ωστόσο, προεκλογικά είναι πιθανή μια περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την ζώνη των 700- 690 μονάδων καθώς αναμένουμε αυξημένη πολιτική ένταση με επίκεντρο την ελληνική οικονομία για τις επόμενες εβδομάδες.
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής πάντως, λειτούργησαν τα αντανακλαστικά σε συγκεκριμένα χαρτιά, όπως η Jumbo που έκλεισε στα 7,66 ευρώ και με κέρδη 8,5%, η Aegean στα 6,90 ευρώ και με κέρδη 7,81%, με την κεφαλαιοποίηση να επιστρέφει στα 492 εκατ. ευρώ από 458 εκατ. ευρώ ττην προηγούμενη μέρα. Ενρολές βγήκαν στην Alpha που ενισχύθηκε στα 0,443 ευρώ, πάνω από 3% τα κέρδη για την Eurobank, στα 0,184 ευρώ, 2,4% τα κέρδη για την Εθνική, στο 1,28 ευρώ και απώλειες μετά τη χθεσινή άνοδο για την Πειραιώς, που υποχώρησε στα 0,907 ευρώ. Κοντά στο 4% η άνοδος για ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, κέερδη 3,57% για τη ΔΕΗ, στα 4,93 ευρώ, 3,3% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, στο 1,88 ευρώ, στα 25,29 ευρώ και κέρδη πάνω από 3% για τα Folli Follieκαι άνοδος 2,87% για τον Μυτιληναίο, στα 4,3 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr