Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της 22ης Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συναντήθηκαν χθες σε δείπνο για να συζητήσουν σχετικά με αυτήν την απόφαση. Κάποιες ώρες νωρίτερα, τα στοιχεία έδειξαν την πρώτη ετήσια πτώση στις τιμές καταναλωτή από το 2009 και πεισματικά υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη, δίνοντας στην ΕΚΤ ακόμα πιο ισχυρούς λόγους για τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Το δείπνο όμως των αξιωματούχων επισκιάστηκε από την επιστροφή των ελληνικών εντάσεων, με την προοπτική οι ελληνικές εκλογές μόλις τρεις ημέρες μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα που θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας. Αυτή η απειλή προσθέτει μια νέα διάσταση στα επιχειρήματα του Ντράγκι, του οποίου η κορυφαία πρόκληση είναι να πείσει τους αντιπάλους του ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν θα μετατραπεί σε ένα πακέτο διάσωσης για τις απείθαρχες κυβερνήσεις.
«Το επιχείρημα για περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ είναι ισχυρό και ο αρνητικός ρυθμός του πληθωρισμού θα δώσει ώθηση στον Ντράγκι να πιέσει για την ποσοτική χαλάρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρει στο Bloomberg ο Nick Kounis, επικεφαλής macro research στην ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να περιπλέξει την ανακοίνωση και η ΕΚΤ ενδεχομένως να περιμένει μέχρι τον Μάρτιο για να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες, ώστε να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολιάζει.
Το Bloomberg σημειώνει ότι ένα πρόγραμμα αγορών κυβερνητικών ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann, έχουν δημόσια τοποθετεί κατά του προγράμματος, επικαλούμενοι νομικούς κινδύνους και την πιθανότητα το πρόγραμμα να μειώσει τα κίνητρα για τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των οικονομιών τους.
Η μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία φέρουν αξιολόγηση junk από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους αξιωματούχους, αναφέρει το πρακτορείο. Η ΕΚΤ έχει ήδη στην κατοχή της το 8% του χρέους της χώρας και έχει δεσμευτεί να το δεχτεί ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης που διενεργεί όσο η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχίζεται.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει εστιάσει σε μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας που περιλαμβάνει και ανακούφιση στο χρέος της χώρας. Αυτό αφήνει την ΕΚΤ να αντιμετωπίζει ένα δίλημμα όσον αφορά τις αγορές των ομολόγων, σημειώνει το πρακτορείο.
Η Γερμανία είναι ανοιχτή να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αν και η διαγραφή χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής στη βοήθεια είναι δυνατές μετά τις εκλογές, αναφέρουν βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προσθέτουν.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν διάφορες μορφές ποσοτικής χαλάρωσης και ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει δύο επιλογές με στόχο να αμβλύνει τους κινδύνους. Μια επιλογή θα είναι η ΕΚΤ να στοχεύσει μόνο στα περιουσιακά στοιχεία με την υψηλότερα αξιολόγηση, ενώ μία άλλη θα είναι η κάθε κεντρική τράπεζα να φέρει την ευθύνη για τα ομόλογα που αγοράζει.
«Το αν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 22 Ιανουαρίου δεν είναι ξεκάθαρο», αναφέρει στο Bloomberg ο Torsten Windels, επικεφαλής οικονομολόγος της NordLB. «Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένα εμπόδιο, αλλά μπορεί να είναι επίσης και ένα κίνητρο για να προστατεύσει την Ευρώπη και να πει: ότι και να συμβεί στην Ελλάδα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι ενεργή. Περιμένω το τελευταίο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr