Το σχόλιο έρχεται από κορυφαίο τραπεζίτη που παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα και στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην ζώνη του ευρώ και γίνεται επί τη ευκαιρία του άρθρου του πρακτορείου Reuters που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως η πρώτη χώρα που θα παραδώσει το διαβατήριό της στις Βρυξέλες θα είναι η Μεγάλη Βρετανία.
Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει πως το «Grexit» και «Brexit» μπορεί φαινομενικά να μην συνδέονται, αλλά έχουν κοινή βάση: την απογοήτευση των ψηφοφόρων με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τα αίτιά τους είναι διαφορετικά και η πιθανότητα μιας βρετανικής αποχώρησης είναι πολύ μεγαλύτερη.
Και πηγάζει από το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron έχει υποσχεθεί την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας και εν συνεχεία την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση να κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης του δημοψηφίσματος.
Αυτό που συνδέει τις περιπτώσεις, συνεχίζει το άρθρο, είναι ότι ένα Brexit θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ένα Grexit, ή ακόμη έξοδο από την ευρωζώνη και άλλων χωρών.
«Τι εννοεί ο ποιητής» όταν μιλά για έξοδο και άλλον χωρών, επισημαίνει ο τραπεζίτης και κυρίως πόσο πιθανό είναι άραγε στο τέλος η Ελλάδα να είναι η χώρα που θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες, ενώ κάποιο άλλο κράτος ή κράτη θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Και βέβαια τα μέλη που φωτογραφίζει είναι η Ισπανία και δευτερεύοντος η Πορτογαλία, όπου και εκεί τα πράγματα όχι μόνο δεν πάνε βάση σχεδίου, αλλά εκκρεμούν και εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με τα πρώτα πρώιμα δημοκοπικά στοιχεία να δείχνουν επικράτηση αριστερών πολιτικών σχημάτων (βλέπε Podemos).
Προφανώς μιλάμε για ακραίο σενάριο, πάντως το Reuters εισέρχεται και σε διαδικαστικού τύπου λεπτομέρειες διευκρινίζοντας ότι ναι μεν δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη στις ευρωπαϊκές συνθήκες για έξοδο από την ευρωζώνη αλλά υπάρχει εναλλακτική λύση που είναι η εξολοκλήρου αποχώρηση από την ΕΕ σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε ένα κράτος μέλος «να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύµφωνα µε τους εσωτερικούς συνταγµατικούς του κανόνες».
Δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη αλλά από την ΕΕ συνολικά. Τους όρους της εξόδου τους καθορίζουν τα άλλα κράτη μέλη και χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (στο Συμβούλιο) καθώς και έγκριση της Ευρωβουλής.
Και επιμένει πως λογικά η πρώτη χώρα που θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 θα είναι η Βρετανία και ως εκ τούτου, η σχέση με την Ελλάδα και δυνητικά άλλα μέλη της ΕΕ έγκειται στο ότι το Λονδίνο θα «κωδικοποιήσει» μια διαδικασία που ποτέ κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr