Δύο νέα θέματα για το 2015 εξελίσσονται ήδη στις χρηματοοικονομικές αγορές, αναφέρει το πρακτορείο. Μια επανάληψη της κρίσης του ευρώ του 2011/12 μέσω της πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα και των ανησυχιών ότι η χώρα ενδεχομένως να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση. Αλλά και οι πολιτικοί κίνδυνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι εξελίξεις μετά τις εκλογές όσον αφορά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Grexit και το Brexit – συντομεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. – μπορεί να φαίνονται ότι δεν συνδέονται, πέρα από τις κοινές ρίζες στην απογοήτευση των ψηφοφόρων με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, σημειώνει το πρακτορείο.
Οι αιτίες είναι διαφορετικές και η πιθανότητα μιας βρετανικής αποχώρησης πολύ υψηλότερη, αν και είναι ακόμα χρόνια μακριά, αναφέρει το πρακτορείο.
Αυτό που συνδέει τα δύο, προσθέτει, είναι ότι το Brexit θα μπορούσε ακούσια να βοηθήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το Grexit ή για την έξοδο άλλων χωρών από το ευρώ, χαρτογραφώντας προηγουμένως άγνωστα νερά.
Δεν υπάρχουν νομικές προβλέψεις ή ένα πλαίσιο στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ. Η απόφαση για ένταξη στην Ευρωζώνη είχε εσκεμμένα σχεδιαστεί ως μη αναστρέψιμη κίνηση, αναφέρει το πρακτορείο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μια μονομερής έξοδος είναι αδύνατη, προσθέτει το Reuters. Όπως αναφέρει, υπάρχει πάντα μια εναλλακτική νομική οδός για την έξοδο από το ευρώ. Η έξοδος συνολικά από την Ε.Ε..
Αν και θεωρείται αδιανόητο από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αναφέρει ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.
Εάν οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron κερδίσουν τις εκλογές του Μαΐου και βάλουν στο τραπέζι ένα δημοψήφισμα μέχρι το 2017 όπως έχουν υποσχεθεί, τότε η Βρετανία ενδεχομένως να είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα επικαλεστεί το Άρθρο 50.
Η σύνδεση με την Ελλάδα είναι ότι αφήνοντας ένα μονοπάτι που θα μπορούν να πάρουν στο μέλλον τα δυσαρεστημένα μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, το Brexit θα μπορούσε να κωδικοποιήσει αυτό που κάποτε φαινόταν μία ευφάνταστη ή μονομερή δράση σε μια συγκεκριμένη και προβλέψιμη διαδικασία.
Θα μπορούσε επίσης να δώσει στις χώρες που αντιμετωπίζουν το φάσμα των διαπραγματεύσεων για ένα πακέτο διάσωσης ένα διαπραγματευτικό ατού στο παιχνίδι πόκερ για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το πρακτορείο.
Το Reuters σημειώνει πάντως ότι αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο. Ειδικότερα, για την Ελλάδα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ ο ελληνικός λαός είναι συντριπτικά υπέρ του ευρώ και της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή και παρά την αναταραχή το τελευταίο διάστημα στις αγορές, οι επενδυτές δεν βλέπουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σαν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει, οι οικονομολόγοι της γερμανικής Commerzbank αυτή την εβδομάδα μπορεί να αύξησαν την πιθανότητα για μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο αυτή η πιθανότητα παραμένει μόλις στο 25%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr