Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το φαβορί να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης, εξηγώντας ότι οφείλει την άνοδό του στη σθεναρή αντίδραση στο πρόγραμμα διάσωσης του 2012, ενώ τονίζει ότι είχε παρουσιάσει μια εναλλακτική πολιτική που περιελάμβανε διαγραφή μεγάλου μέρους τους χρέους, κατάργηση των περικοπών των δημοσίων δαπανών ακόμα και έξοδο από τη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, πριν από τρία χρόνια «απειλές αυτού του είδους» θα είχαν προκαλέσει τρόμο στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης, ενώ τώρα τα «τείχη προστασίας» που έχουν ανεγερθεί από την ΕΕ για την αποτροπή της μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης φαίνονται αποτελεσματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ τα σπρεντς των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν, αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας κυμαίνονται κάτω του 2%.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αμβλύνει τη σφοδρότητά του κατά των προγραμμάτων διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας δηλώνει τώρα προσηλωμένος στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αντί να προτείνει διαγραφή χρέους, μιλά με μετριοπάθεια για αναδιαπραγμάτευση.
H βρετανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι «με την Ε.Ε περισσότερο από έτοιμη να εξετάσει ένα Grexit, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όντως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να ρισκάρει τηρώντας επιθετική στάση κατά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους».
Βραχυπρόθεσμα, στο καλύτερο που μπορεί να ελπίζει, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι μία παραλλαγή του «extend and pretend», που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά επέτρεψε στους επίσημους πιστωτές να αποπληρώνονται στο ακέραιο. Μία τέτοια προσωρινή λύση, εκτιμά, ότι ίσως δώσει χρόνο έως ότου οι οικονομικές και πολιτικές περιστάσεις καταστούν ευνοϊκές για μία συνολικότερη λύση.
Περισσότερο ανησυχητικά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι τα οικονομικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχέδια του κ. Τσίπρα, υποστηρίζεται, θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει από το 1974.
Το δίλημμα της Μέρκελ
Σε άλλο δημοσίευμά τους, οι Financial Times αναφέρουν ότι η στάση της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το εξής δίλημμα: η καγκελάριος θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους ή άλλες παραχωρήσεις που μπορεί να ζητήσουν οι Έλληνες, για να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι με το κόστος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr