Η αβεβαιότητα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, μετά τα απανωτά δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο Grexit φαίνεται πως διαλύει το ευρώ, που κατρακυλά σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα των τελευταίων εννέα ετών σε σχέση με το δολάριο. Ειδικότερα, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,1943 δολάρια στην αγορά του Τόκιο, αφού άγγιξε και το επίπεδο του 1,1864, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006.
Το εφιαλτικό σενάριο για το ευρώ ενισχύεται και από την διαφαινόμενη κίνηση της ΕΚΤ να αρχίσει αγορές κρατικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Economist: Εκλογές στην Ελλάδα- H νέα κρίση του ευρώ
Στο δημοσίευμά του, ο Economist κάνει λόγο για είσοδο της κρίσης του ευρώ σε μια νέα κι άκρως επικίνδυνη φάση, με αφορμή την προκήρυξη προώρων εκλογών στην Ελλάδα, σχολιάζοντας την αρνητική αντίδραση των αγορών στο άκουσμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εκτιμά, μάλιστα, πως αυτό το ομαδικό ξέσπασμα σε χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων οφείλεται στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται ειδικότεραστο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα που προβλέπει απόρριψη των περισσότερων όρων των πακέτων διάσωσης, την ακύρωση των περικοπών στον κατώτατο μισθό και στις δημόσιες δαπάνες, λέγοντας χαρακτηρισρτικά: «Για να το θέσω ήπια, δεν στέκεται άνετα με την παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα».
Spiegel: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, δεν υφίσταται πλέον σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και ή Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για αυτό το, απευκταίο, σενάριο, τονίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. "Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (σ.σ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη) είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση", σχολιάζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Financial Times: Σωστός ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, αλλά ανειλικρινής για το Grexit
Την άποψη ότι το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι μολονότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ειλικρινές όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη. Ειδικότερα, για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους ο αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
«Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης», τονίζει.
Guardian: Οι αγορές λένε "Άστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ"
Tις εκλογές και το ενδεχόμενο μιας νίκης ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», λέγοντας ότι αν και είναι φυσικό για τους ηγέτες στη Ρώμη, τη Λισαβόνα και την Μαδρίτη να φοβούνται μια νίκη του αριστερού κόμματος, οι παγκόσμιες χρηματαγορές δεν φάνηκαν να αντιδρούν με πανικό. Eάν το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου δείξει ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι φύγουν από το ευρώ -εκτός κι αν γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις- τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: αφήστε τους να φύγουν.
Πέρα, όμως, από το οικονομικό σκέλος μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ιδωθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και ως ένας θρίαμβος των λαών απέναντι στη λιτότητα. Όμως, η αβεβαιότητα θα επανερχόταν, αναβάλλοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
CNBC: Το σενάριο του Grexit αντιμετωπίζεται ως ακραίο από τις αγορές
Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα αυξήσουν τις πιέσεις στην Ελλάδα και θα αυξήσουν τη ρητορική, καθώς η χώρα θα πλησιάζει προς τι εκλογές, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Μάλιστα, το δίκτυο αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση της Merkel ήταν προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι εκλέξουν μια κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου που θα επιλέξει να ακυρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το CNBC σχολιάζει ότι έρχεται εν μέσω προσδοκιών ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιλέξουν το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις. «Οι περικοπές, οι φορολογικές αυξήσεις και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες αντιμάχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκαν ως αντάλλαγμα για τις δύο διασώσεις των 240 δισ. ευρώ».
Το CNBC αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα δήλωνε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, σε μια κίνηση που θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets, αναφέρει πως «φαίνεται ότι οι επενδυτές, καθώς και οι πολιτικοί, είναι πολύ πιο αισιόδοξοι για την προοπτική ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εάν πιστέψει κανείς τα πρωτοσέλιδα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο στη Γερμανίας».
Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτό φαίνεται «μάλλον αφελές εάν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει στην ρητορική ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο τα τελευταία χρόνια, και θα άνοιγε την πολύ πραγματική προοπτική περαιτέρω εξόδων στη βάση του προηγούμενου, ιδιαίτερα εάν η εν λόγω χώρα τα πήγαινε καλά εκτός ευρώ. Ακόμη και έτσι, ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως ακραίο από τις αγορές προς το παρόν».
Ένας αναλυτής της αγοράς αναφέρει πως τα εν λόγω δημοσιεύματα σχετικά με το ότι η Γερμανία εξετάζει την προοπτική ενός Grexit, «είχαν σκοπό να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα» εν όψει των επικείμενων εκλογών.
Ο Carsten Nickel, αναλυτής της Teneo Intelligence, εκτιμά ότι τα δημοσιεύματα έχουν στόχο να υπενθυμίσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους για το πιθανό κόστος που συνδέεται με την ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και να στείλουν ένα «πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα» στον Αλ. Τσίπρα, ότι η Γερμανία «δεν μπορεί να εκβιαστεί για αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές».
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως τυχόν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Βερολίνου θα έχουν μεγάλη διάρκεια εξαιτίας των όσων διακυβεύονται και στις δύο χώρες. Ωστόσο, όσο αποφεύγεται η εντύπωση του εκβιασμού, και ο Αλ. Τσίπρας αποδεικνύεται ευέλικτος, εξακολουθεί να παραμένει περιθώριο για μια ενδεχόμενη συμφωνία», αναφέρει ο Nickel.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr