Ο σύμβουλος επενδύσεων της Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής και πρώην πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης προτείνει το 1/3 του χαρτοφυλακίου να εστιαστεί κυρίως σε εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ένα ακόμα κομμάτι του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να περιλαμβάνει Ελληνικές μετοχές, αλλά εκείνες που έχουν διεθνοποιημένη δραστηριότητα, cash flow και μικρό έως ανύπαρκτο δανεισμό.
Είναι αρνητικός ως προς τα κρατικόχαρτα, αλλά και τις τράπεζες διότι σε προεκλογική περίοδο και ειδικά σαν κι αυτή που μόλις έχει ξεκινήσει με το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης να ανεβαίνει, είναι οι πρώτες κατηγορίες μετοχών που πληρώνουν τη νύφη. Συστήνει, τέλος ομόλογα σταθερού εισοδήματος και βεβαίως ρευστότητα προκειμένου να συμπληρώνει τις όποιες επενδυτικές κινήσεις. Για ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Κυρίτσης είναι βγάζει «απαγορευτικό» τουλάχιστον για το πρώτο 3μηνο και μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. T. Γούλας αναφέρει σε ό,τι αφορά στο Χ.Α. ότι, «το ρίσκο πια δεν είναι οι μετοχές. Το ρίσκο είναι η ίδια η Ελλάδα. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει παγώσει τις επενδύσεις».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΧΕΠΕΥ για τους πελάτες της το νέο έτος, τονίζεται πως «με δεδομένο ότι κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 36% του ΑΕΠ το 2013 έχει υποχωρήσει στο 30,5% το 2014, οι όποιες επενδυτικές επιλογές το α΄6μηνο του 2015, μετά την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να βασίζονται σε εταιρείες, με διεθνή προσανατολισμό, ηγετική θέση στο κλάδο τους και αποτελεσματική διοίκηση.
Σε περίπτωση της ομαλοποίησης της πολιτικής σκηνής, καθώς και πιθανής έναρξης διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αναμένουμε να επανέλθουν σταδιακά στο προσκήνιο οι πραγματικές αποτιμήσεις, τα οικονομικά δεδομένα και οι μελλοντικές προοπτικές των εταιρειών ως βασικό κριτήριο για τις επενδυτικές επιλογές των μετοχών και των ομολόγων τους».
O υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. N. Kαυκάς κάνει λόγο για συνετή διαχείριση η οποία συνεπάγεται διατήρηση επαρκούς ρευστότητας. Όπως λέει, «καθώς το πολιτικό παιχνίδι μπορεί και μεταλλάσσεται ανοίγοντας μονοπάτια που θα αξιολογηθούν την στιγμή εκείνη σε συνδυασμό με την ρηχότητα της αγοράς, αφού οι περισσότεροι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, οι επενδυτές καλούνται να τηρήσουν αυστηρώς τους επενδυτικούς κανόνες της αγοράς.
Η επιλογή τίτλων είναι μόνο το πρώτο βήμα. Συνετή διαχείριση η οποία συνεπάγεται διατήρηση επαρκούς ρευστότητας με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τις διακυμάνσεις και στοχευμένες κινήσεις». Σύμφωνα με τον αναλυτή, «παρόλο που η εγχώρια αγορά αποτελεί μια δυσεπίλυτα εξίσωση οι αποτιμήσεις που υπάρχουν στο ταμπλό αποτελούν ακόμη και τώρα μιας πρώτη τάξεως επενδυτική ευκαιρία για εκείνους που επιθυμούν να κάνουν μια καλή αρχή στο ελληνικό χρηματιστήριο δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά για τη χώρα. Αφού όπως γνωρίζουν και οι παλαιοί μια καλή τιμή εισόδου είναι η μισή επιτυχία». Ως επενδυτικές επιλογές θα έβλεπε ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ.
Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα κρατήσουν την Ελλάδα στα πλάνα τους και θα επιδιώξουν αγορές σε ενδεχόμενα νέα χαμηλά.
Επίσης, ο αναλυτής ο οποίος υπογράφει και τις προβλέψεις του 2015 της Beta, αναφέρει πως το βασικό σενάριο είναι πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές και προτείνει οι επενδυτές να εστιάσουν, μεταξύ άλλων, σε ΟΤΕ, Jumbo Μυτιληναίο, Folli Follie και ΕΧΑΕ. Στο άσχημο σενάριο δε, ο αναλυτής προβλέπει πτώση της τάξης του 25%.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr