Έπειτα από συνάντηση που είχε με οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, ένας αναλυτής ενός hedge fund έγραψε ότι τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα είναι «απόλυτο χάος».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν πρόωρα στις 25 Ιανουαρίου, το πιο εντυπωσιακό είναι η επιτυχία του κόμματος να διαλύσει τους φόβους των επενδυτών.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκατέλειψε τις θέσεις του περί σκισίματος των μνημονίων και δίνει έμφαση σε πιο μετριοπαθείς λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας ενώ επαναλαμβάνει την βαθιά του δέσμευση να παραμείνει στο ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, ορισμένοι επενδυτές δεν συμμερίζονται πλέον τους χειρότερους φόβους των περισσοτέρων ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα φέρει το χάος.
Σύμφωνα με τον Krishna Guha της Evercore ISI, το χειρότερο σενάριο είναι ότι η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα θα υπάρξει για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων κατά την οποία και οι ευρωπαϊκοί τίτλοι θα δυσκολευτούν να αποδώσουν.
«Πιστεύουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί περισσότερο ρεαλιστικός σε σύγκριση με την παλαιότερη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει ήδη ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη κι έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κοσμικές αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας, ακόμα και να συμβάλλει στην ελληνική ανάκαμψη αντί να την εκτροχιάσει», τονίζει ο αναλυτής.
«Θα χρειαστούν ιδιώτες επενδυτές, ειδικά εάν πρόκειται να έχουν και πάλι ελλείμματα», τονίζει από την πλευρά του ο Nick Wall, διαχειριστής κεφαλαίων στην Invesco.
«Φυσικά, η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι μια προβληματική προοπτική για τους επενδυτές και δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο σημείο θα γίνουν συμβιβασμοί», προσθέτει ο Neil Mellor, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος στην BNY Mellon.
Υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν μια ενδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ ως αγοραστική ευκαιρία, λέγοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι λιγότερο προβληματική απ' ότι αρχικά φοβόντουσαν.
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας. Η λιτότητα στην Ευρώπη είναι αντιπαραγωγική. Για να βγει η ήπειρος από τη δίνη του αποπληθωρισμού χρειάζεται ελαστικότητα στον τομέα των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία δεν θέτουν το ερώτημα αυτό αλλά οι Έλληνες είναι τόσο απελπισμένοι που το φέρνουν στο προσκήνιο και ίσως βοηθήσει στο να αλλάξει κάτι αυτή τη φορά» σχολιάζει ο Krishna Memani, επικεφαλής επενδύσεων στην OppenheimerFunds.
Στον αντίποδα, ο Alberto Gallo της Royal Bank of Scotland τονίζει ότι η τάση ανόδου τέτοιων κομμάτων είναι αισθητή σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι που θέτει σε αμφιβολία την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
«Καθώς μπαίνουμε στο 2015, η ισορροπία των ρίσκων δείχνει αρνητική για την Ευρώπη. Η πραγματική απάντηση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των πολιτικών», σημειώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr